Няколко японски министерства може би са завишавали броя на служителите си с увреждания над четири десетилетия, съобщиха днес местни медии, цитирани от Ройтерс.

Япония напоследък е разтърсена от редица скандали с фалшифицирани данни, които засегнаха компании като Кобе стийл (Kobe Steel) и Нисан (Nissan Motor) и доведоха до официални разследвания. В този контекст правителството поиска всички министерства и агенции да проверят отново данните за служителите си.

От 1976 г. както в държавния, така и в частния сектор се изисква да бъдат наемани определен процент хора с увреждания като част от усилията да им бъде осигурена заетост и за борба с дискриминацията. На компаниите, които не изпълнят законово определените квоти, могат да бъдат наложени глоби.

Няколко агенции обаче може би са завишавали броя на служителите си с увреждания откакто квотите са въведени за първи път, включвайки хора с леки увреждания, които не са официално класифицирани като такива, информират няколко японски медии.

Действителният брой на хората с увреждания, които отговарят на квотите, може би е по-малко от половината от 2,5-те процента, отчетени през миналия юни от централните правителствени агенции, пише токийският вестник "Шимбун". Ако това е вярно, то няма да е спазена квотата от 2,3 процента.

За частния сектор целта е 2 процента, като миналата година тя бе пропусната с малко отклонение. През април тази година квотите бяха повишени до съответно 2,5 на сто и 2,2 на сто.

Министерството на труда и социалните грижи потвърди, че е поискало нова проверка на данните във всички 34 министерства и правителствени агенции.

Искането е провокирано от подозрения за "неправилно разбиране" на категориите кандидати, отговарящи на изискванията за квотата за хора с увреждания, след запитвания, които министерството на труда е получило от някои агенции, посочи представителят на ведомството Таканори Йошида. Той допълни, че министерството планира да оповести получените резултати възможно най-скоро.