Япония наложи ограничителни мерки срещу авиационния комплекс "С.В. Илюшин", "Туполев", "Алроса" и още 39 руски компании и организации като част от следващия пакет санкции срещу Русия, съобщи ТАСС за решението на министерския съвет в Токио.

По този начин се въвеждат мерки, включващи замразяване на активи в случай на откриването им, по отношение на Руския федерален ядрен център, Челябинския тракторен завод, завода "В. А. Дегтярев", Ижовския електромеханичен завод "Купол", Нижегородския завод "70 години от Победата", Арзамаския завод за приборостроене "П. И. Пландин", Обуховския завод на концерна "Алмаз-Антей" и др.

Вчера посланиците на държавите от ЕС одобриха нови санкции срещу Русия. Въвеждат се целенасочени мерки, които увеличават въздействието от приетите досега санкции. Предвиждат се възможности за преодоляване на непълнотите в досегашните мерки, пояснява председателството.

Новите санкции ще ограничат още повече достъпа на Русия до технологии и ще я лишат от приходи от продажба на енергоносители, написа по този повод в "Екс" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По нейните думи ще бъдат засегнати руските "флотилии фантоми" (плавателни съдове с неясен собственик за пренос на горива - бел. кор.) и "сенчестите руски банкови мрежи в чужбина".