Япония и Великобритания започват днес официални преговори по споразумение за свободна търговия, съобщи Киодо, на която се позова БТА. Намерението е да бъде постигнато окончателно споразумение до края на годината, когато приключва преходният период за излизането на Обединеното кралство от ЕС.

Страните ще надграждат съществуващото споразумение между Япония и ЕС, като Токио ще се опита да премахне митата върху автомобилите, а Лондон оповести, че иска да получи отстъпки за финансовите услуги и текстилната промишленост.

Министърът на външните работи на Япония Тошимицу Мотеги и британският държавен министър в министерството на международната търговия Елизабет Тръс ще поставят началото на преговорите по-късно днес в онлайн режим.

Великобритания напусна ЕС през януари и води търговски преговори с десетки страни. Тя се стреми да сключи съответните споразумения преди края на годината, откогато вече няма да е обхваната от спогодбите на блока.

Споразумението за свободна търговия Япония - ЕС влезе в сила през февруари миналата година, отменяйки или намалявайки митата за селскостопански продукти като вино и сирене от Европа. В същото време бе договорено премахването на митата от 10 процента върху японските автомобили на осмата година и незабавна отмяна на митата за автомобилните части.

Министърът на икономиката, търговията и промишлеността на Япония Хироши Каджияма каза днес, че Япония иска Великобритания да премахне митата за автомобилите възможно най-бързо.

Страните ще установят високи стандарти за дигиталната търговия и ще се опитат да насърчат търговията и инвестициите, каза той на пресконференция.

В изявление от вчера Тръс заяви, че споразумението ще предостави повече възможности за компаниите и хората във всеки регион на Обединеното кралство и ще спомогне за стимулирането на икономиката след безпрецедентните икономически предизвикателства, които постави коронавирусът.

Великобритания се опитва да сключи пакт за свободна търговия и с 11 страни от Тихоокеанския регион, включително Австралия, Канада и Мексико.