Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че тази година е била добра за българския бизнес, по оценки на деловите среди и на кабинета, но би могла да бъде и по-добра при решаване на основния проблем на бизнеса - осигуряването на квалифицирани кадри.

Захариева каза това по време на церемония по връчването на годишните награди на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ на победителите в класацията й "Топ 100 фирми, водещи в икономиката на страната" - издание 2018, предаде БТА.

Неслучайно наш основен приоритет е образованието, заяви вицепремиерът и изтъкна, че като външен министър, заедно със социалния министър и работодателите, работят за развитие на програми за сътрудничество за трудовата миграция, насочени за привличането в страната на хора от традиционните български малцинства в чужбина. Полагат се усилия и за привличането българи, работещи в чужбина. Министър Захариева посочи още, че изисква от българските дипломати да са в услуга на българските граждани и бизнеса.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който също участва в церемонията, изтъкна ролята на палатата за подкрепата на българския износ. Благодарение на усилията ни през изминалата година постигнахме ръст от 15 на сто, а само за първите осем месеца на 2018 г. сме изнесли стоки за близо 18 млрд. евро, допълни той.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че и тази година палатата е работила за подобряване на икономическата среда и подпомагане на ежедневната дейност на фирмите и допълни, че ще продължи да насърчава фирмите за усвояване на международните стандарти в търговията и индустрия. Сложните правила на ЕС и престараването на българските институции при изпълнението им продължават да затрудняват фирмите, каза председателят на БТПП и даде пример с регламента на защита на личните данни. Той посочи, че за да отговори на това предизвикателство, БТПП навреме е подготвила пакети от услуги, за да стане изпълнението на тези задължения по-лесно разбираемо и достъпно. Пред нас остава голяма задача за опростяване на изисквания и процедури както у нас, така и в ЕС, допълни той

В церемонията по награждаването участваха още социалният министър Бисер Петков, заместник-министри.

На снимката: Екатерина Захариева разговаря с Цветан Симеонов