Токът поскъпва, а парното и природният газ поевтиняват. Това обявиха от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Повишаването на цената на електроенергията ще е средно за страната с 2,72% от днес. Въпреки че според предишния доклад на експертите на КЕВР трябваше да има поевтиняване с 0,55%.

Основните причини да има повишение, вместо предвиденото леко намаление, са, че предстои и най-малките фирми вече да купуват ток от свободния пазар, както заради това, че ТЕЦ "Марица Изток 2" трябва да продава определени количества от своята електроенергия на регулирания пазар.

Включването на "ТЕЦ "Марица-изток 2" със задължителна квота за изкупуване на еленерния увеличи и цената "задължения към обществото" с 2,86 лв., и тя е определена на 21,47 лв. за мегаватчас. Тази цена се плаща от всиски потребители на електроенергия - домакинства и бизнес.

Това е по-малко от годишната инфлация”, заяви председателят на регулатора Иван Иванов.

За клиентите на ЧЕЗ в Западна България увеличението на цената на електроенергията е 2,72 на сто. За потребителите на ЕВН за Югоизточна България поскъпването е най-голямо - с 4,12% и за домакинствата за цялата регулаторна година - до 1 юли 2021 г., и за малкия бизнес до 1 октомври 2020 г., които са към "Енерго-Про" сметките ще се увеличат с 1,05%.

Относно парното, председателят на КЕВР беше категоричен - българските граждани ще плащат по-малко през следващия отоплителен сезон отколкото през предишния.

Намалението за страната е средно 12,69 на сто. Твърденията за повишаване преследват политически цели”, коментира Иванов.

Спрямо сметките за юни обаче парното поскъпва с 20 на сто.

Природният газ става 19,10 лева за мегават час. Намалението е с 6,05%, обясни председателят на КЕВР.