Великобритания ще увеличи разходите си за отбрана с повече от 1 млрд. паунда, за да избегне реалното им намаляване през следващите две години, съобщи в. "Телеграф", цитиран от Ройтерс.

Очаква се финансовият министър Джереми Хънт да обяви увеличението в бюджета през пролетта, пише изданието.

Вестникът посочва, че военните експерти изчисляват, че бюджетът на министерството на отбраната през 2024/25 г. трябва да нарасне до 50,1 млрд. от 48,6 млрд. паунда, за да се избегне съкращаване в реално изражение поради инфлацията, която остава над 10 %.

В есенния си бюджет миналия месец Хънт заяви, че правителството признава необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана и потвърждава, че ще поддържа бюджета на ниво от поне 2 % от брутния вътрешен продукт в съответствие с ангажимента си към НАТО.

"Ние имаме един от най-големите бюджети за отбрана в Европа и през 2020 г. обявихме най-голямото увеличение на разходите за отбрана от Студената война", заяви говорител на правителството пред Ройтерс.

Всяко увеличение на разходите за отбрана ще бъде разглеждано като част от следващия интегриран преглед - документ, който очертава приоритетите в британската политика в сферите на отбраната, сигурността и външната политика - през пролетта, добави говорителят.