Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу България, ако страната изплати пари по т.нар. украинска помощ на големи животновъдни ферми, въпреки че те са достигнали допустимия таван на това плащане. Това каза министърът на земеделието в отговор на вчерашните обвинения от фермери, че държавата не ги подпомага.

По отношение на заканите им да протестират в деня на изборите, министърът призова да погледнат колко пари са получили до момента и "да не лъжат, че не са получили нито една стотинка", защото може да извади поименна справка кой колко точно пари е получил.

Що се отнася до твърдението, че ставките им са намалени наполовина, Вътев коментира, че не е срещал ставки наполовина.

Той цитира данни, според които 92 са вече големите ферми, които са получили по 250 000 евро  - тавана по т.нар. украинска помощ. Това са същите ферми, които твърдят, че трябва да получат още пари, въпреки че държавата още няма разрешение за това от Брюксел.

"Имаме изчислена и разликата, която биха получили, ако отпадне таванът съобразно размера на стопанствата. Но твърдението, че само с решението на УС на Държавен фонд "Земеделие" може да се извърши такова плащане не е вярно", подчерта аграрният министър.

"Това, че парите, са налични, е вярно. Но ако ние го направим, без да има разрешение от ЕК, ще влезем в наказателна процедура. Има правила в този живот, в ЕС, у нас. Аз лично не бих поел такава отговорност - да вкарам държавата в наказателна процедура", посочи още Вътев.

Министърът отново припомни за хаоса с брашновите организации и призова да се разберат кой кого представлява, защото са ги изброили до 170 в 13 бранша.

"Предстои ни наистина сериозен закон за браншовите организации. Ако нещата не се вкарат в ред, този хаос не води до нищо добро", посочи министърът и запита при такова наличие на браншови организации къде са българските продукти на пазара.

Украински слънчоглед влиза в България като румънски

По темата със зърнопроизводителите, които твърдят, че украински слънчоглед масово влиза в България като румънски и отново се тревожат, че пазарната ситуация за тях е силно разклатена, аграрният министър посочи, че онзи ден в Люксембург са имали обстойна среща с украинския министър на аграрната политика и храните Микола Солски.

"Помолих го да ни предостави справка колко слънчоглед е изнесен от Украйна за Румъния. Ние ще съпоставим колко от Румъния е влязъл при нас. Той не отрече, че това е твърде вероятно и беше изключително сговорчив", обясни Вътев.

На въпрос кога ще бъдат въведени лицензионните режими, министърът отговори, че Солски е заявил, че това ние трябва да определим. "Както виждате обаче, бизнесът е като водата - намира си пролука, откъдето да изтече. До момента по нашите митнически справки и съобразно договореността с Украйна в България влиза нула украински слънчоглед. Да, но румънски влиза много, а ние не можем да забраним румънския слънчоглед", обясни Вътев, допълвайки, че пазарът е нещо, което много трудно може да бъде регулирано административно.

Обсъждат уволнението на задържания председател на Селскостопанската академия

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев съобщи, че обсъждат с юристи дали председателят на Селскостопанската академия трябва да бъде освободен от длъжност.

"Много неприятен случай. В момента сме в контакт с властите и чакаме да видим какви обвинения се повдигат, но за нас е рано да се каже", каза пред журналисти днес министърът по повод задържането вчера на председателя на Селскостопанската академия инж. Мартин Банов и заместник-директора на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията Венета Кръстева, които са обвинени, че незаконосъобразно понижавали категорията на земеделски земи.

Министърът допълни, че от втората седмица на встъпването си в длъжност е отказал да подписва преписки за смяна на категорията на земи от 4 на 7 и от 5 на 8 категория. По думите му преписките са били много.

На въпрос получавали ли са сигнали от потърпевши, Кирил Вътев отговори отрицателно.

Той информира, че в момента обсъждат с юристите дали инж. Банов трябва да бъде освободен от длъжност, защото "не е толкова просто". По думите му винаги има правни норми, които могат да ги вкарат в нарушение, затова ще проверят добре нещата, преди да предприемат действия.