Пет браншови организации в животновъдството обявиха искания към Министерството на земеделието и заплашиха, че ако до края на седмицата не бъдат изпълнени, фермерите ще излязат на протест, вместо на избори.  

На пресконференция от животновъдния бранш поискаха:

  • до края на седмицата да бъде изплатена на всички полагащата им се украинска помощ;
  • да отпадне модуларната ставка - всички да получават еднакви пари, защото имат еднакви разходи;
  • да бъде намерен бюджет и ставката по необвързаното подпомагане да бъде не по-ниска от досегашната - 150 лева на говедо и 350 лева на бивол;
  • да бъде намерен бюджет, с който местните/автохтонни породи да получат, колкото и досега.

Председателят на Асоциация "Обединени български животновъди" Бойко Синапов обяви и че искат оставката на министър Кирил Вътев с целия му кабинет. 

"Многократните ни молби продължават да не се изпълняват от Министерство на земеделието и храните. В меморандума, който подписахме миналия месец, една от точките беше пълно изплащане на компенсаторната помощ за Украйна", добави Димитър Зоров, председател на Управителния съвет на Националния съюз на говедовъдите в България, подчертавайки, че това не са помощи, а компенсации за щети и те са много малки на фона на истинските им размери.

По думите на Зоров около 100 фирми в страната, които са гръбнакът на млечното производство, все още не са получили нито една стотинка, въпреки меморандума.

"Хората в Европа подкрепиха техните производители, за да не умрат. А тук всеки ден клането на животни нараства, кланиците казват, че не могат да смогнат", заяви Зоров.

Той цитира данни, според които изхранването на едно животно на ден струва само за купуване на храната над 21 лева, което прави поне 7300 лева на година единствено за храна, отделно са заплатите, горивата, токът. Така сумата минава 10 000 лева.

Според проучване, на което Зоров се позова, до преди войната инвестицията в едно животно е струвала 12-15 000 евро, след войната - над 20 000 евро.

"Това, което ни очаква за догодина, е 40-50% по-малко от тази година. Единствените подпомагания са обвързаните с производството, където новата ставка е 411 лева, а за хората с над 150 животни, т. нар. модуларна ставка, е с 30% по-малко - 320 лева", посочи Зоров и припомни, че миналата годината сумата е била 500 лева. По отношение на необвързаното с производството подпомагане, досега ставката е била 190 лева на говедо, сега става 76 лева.

Мария Степанчева, председател на Асоциация на биволовъдите в България, коментира, че меморандумът не е подписан от целия животновъден сектор, а само от 1-2 човека от него. "Никога не сме говорили "де минимис" да се даде на най-малките производители. Редно е тази помощ да бъде получена от всички до този таван, определен с регламент на ЕС до 25 000 евро", каза Степанчева, подчертавайки, че това е дискриминация на средните и големите производители.

Цанко Цанев, фермер от Централна северна България и представител на Асоциацията на земеделските производители, каза, че в момента тече масово клане, масово ликвидиране на фермери и незабавно трябва да бъдат изплатени средства по дерогацията. "Ние сме повече от 10 000 животновъди", уточни той.

По думите на Бойко Синапов 50% от млякото в България е внос, а що се отнася до месото в ЕС над 6 месеца дълбоко замразено месо не се преработва в техните преработвателни предприятия, най-големият им пазар в момента е България.

Пенка Христова, представител на Съюза на животновъдите в България и съпредседател на Института на жените фермери в България, обясни, че след година ги очаква и обвързване със социална отговорност - за определен брой крави или телета, ще трябва да имат определен брой работници.

Оранжерийните производители и Национална браншова камара "Плодове и зеленчуци" също са изразили пълната си подкрепа и съпричастност към животновъдите. Оранжерийните производители са заявили, че 99 процента от площите няма да засеят и няма да има зимата оранжерийно производство, ако до петък не си получат парите за компенсациите, свързани с войната в Украйна.

Велин Георгиев, който представлява оранжерийното производство, информира, че имат над 5 изпратени писма за искане на срещи с министър Вътев и изтъкна техните проблеми по отношение на отоплението и цените му. По думите на Георгиев оранжерии в България е имало във всеки град, но вече половината са ликвидирани, а другите се борят за оцеляването си.

"Изпълняваме стриктно ангажиментите по Меморандума със земеделските производители и животновъди"

В отговор на исканията, от Министерството на земеделието и храните посочиха, че заедно с правителството изпълняват стриктно поетите ангажименти по подписания Меморандум със земеделските производители и животновъди от 20 септември.

"Екипът на аграрното ведомство и ресорните му агенции са в постоянен диалог с всички браншови организации, като се полагат целенасочени усилия по изпълнението на всичките му точки в максимално кратко време", посочиха от пресцентъра на МЗХ.

Изплащането на обещаните средства се осъществява в ускорен порядък. От подписване на Меморандума до момента са изплатени общо 200 893 000 лева.

Снимка: БТА

На 28 септември 2023 г. Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) изплати 179 325 404 лева на 34 695 земеделски стопани по държавната помощ "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна". Съгласно сключения меморандум изплащането им следваше да се осъществи до 30 септември 2023 г.

Бюджетът по помощта за 2023 г. бе увеличен и е в размер на общо 426 000 000 лева. От началото на годината до момента общата изплатена сума по тази помощ е в размер на 381 613 472 лева на 35 364 земеделски стопани. Остатъкът от 44 386 527 лева ще бъде преразпределен след отпадане на тавана за помощта, който е в размер на до 250 000 евро.

Вчера, 23 октомври 2023 г., министърът на земеделието и храните получи пълна подкрепа от еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски във връзка с увеличаването на тавана на помощта, както и за продължаване на помощта за Украйна и през 2024 г. Срещата между двамата се проведе във връзка с изпълнение на меморандума. Еврокомисарят заяви, че решението се очаква в най-скоро време на Колежа от комисарите.

Средствата по държавната помощ "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия" също са изплатени по-рано от предвиденото. ДФЗ изплати общо 21 568 331 лева на 786 земеделски стопани, които подадоха заявления по схемата. Съгласно меморандума на 28 септември 2023 г. бяха изплатени 17 735 482 лева на 708 стопани, а на 19 октомври - се изпратиха още 3 832 848 лева на 78 земеделци.

В изпълнение на поетите ангажименти на последното си заседание Министерският съвет одобри 27,5 млн. лева, които заедно с още 20 млн. лева (вече дадени от ДФЗ) осигуриха общо 47,5 млн. лева по програма "де минимис". Представителите на браншовите организации са поканени да участват в работната група, която ще разработи методиката, по която ще се изплащат средствата.

Министерството на земеделието и храните работи активно за изпълнение на всички ангажименти от меморандума, увериха от ведомството.