Промени в Закона за хазарта, с които се ограничава възможността за съществуване на хазартни зали, са внесли вчера в деловодството на парламента депутати от НФСБ. Това съобщи на брифинг в Народното събрание лидерът на партията Валери Симеонов.

По думите му, това е втората стъпка срещу пандемията, наречена "хазартна зависимост", предаде БТА.

"Практически във всички български градове има всякакви зали, които упражняват и предлагат хазарт, и това трябва да бъде ограничено", защити законопроекта бившият вицепремиер.

Той обясни, че с текстове се ограничава възможността за съществуване на зали за хазартни игри като се локализира тяхното присъствие в националните курорти - 10 на брой, в радиус от 20 км от ГКПП и в петзвездни хотели.

Ориентираме тези игри към чужденци и туристи, коментира депутатът. Той се надява на подкрепа от ГЕРБ и добави, че ГЕРБ също подготвят свой проект, свързан с цялостното преустройство в хазарта.

Предвижда се закриването на тези хазартни обекти да приключи до края на 2025 година с изтичането на лицензите.

Това са над 600 казина и зали (635), които ще бъдат затворени поетапно, няма да им се подновяват лицензите, разясни Валери Симеонов. Според цитирани от него данни догодина изтичали лицензите на 49 зали.

С поетапното им закриване постъпленията към държавния бюджет нямало да бъдат спрени изведнъж. Не бих определил този бранш като бизнес, отговори Симеонов на въпрос дали очаква реакция от собствениците на залите за хазарт.