България е в Топ 10 от държавите с най-високи нива инфлация при хранителните стоки. В сравнение с общия индекс за инфлация, е близо двукратна разлика, което потвърждава тезата, че хората с по-ниски доходи са сред най-потърпевшите от високите ценови нива, заяви Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания в КНСБ, при представянето на резултатите от традиционното наблюдение на потребителските цени и заплатата за издръжка за четвъртото тримесечие на 2023 г.

Стойността на продуктите в малката потребителска кошница с 20 жизненоважни стоки за 2023 г. е 113,72 лв.

Сравнено с 2022 г., тя е била 107,03 лв., каза синдикалистът.

Стойността на продуктите в малката потребителска кошница е нараснала с 5,9%. От КНСБ цитираха някои хранителни продукти, които са сред най-поскъпналите у нас.

Цената на каймата се е повишила с 30% за една година, свинското месо с 21%, а ябълките с близо 40%, обясни Костов. В другата крайност могат да се видят доматите и олиото, които са поевтинели с между 10 и 20%. Динамиката е разнородна, обобщи той.

Сравнението между България и други страни показва, че българите, получаващи минимална работна заплата, могат да закупят кошницата с основните продукти най-малко пъти, посочи Костов.

Това доказва, че темпът на нарастване на минималната работна заплата в България изостава от ръста на цените, от което следва разширяване обхвата на категорията работещи бедни и ограничаване на потреблението, направи извода той.

По-рано от синдиката обявиха, че по данни за последното тримесечие на 2023 г. за издръжката на едно тричленно семейство, с дете до 14 години, са необходими 2588 лева чисто на месец, а един работещ българин трябва да разполага с 1438 лева, за да може да