В средата на юли се очаква възстановяване на суми по стари сметки за газ, парно и топла вода, когато излизат първите изравнителни фактури. Това обяви пред bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова, след като вчера решение за това бе взето от парламента.

Тя обясни, че ако разликата е по-голяма от сумата, която клиентът дължи - това приспадане ще продължи до стопяване на разликата.

По думите й, преди потребителите да почувстват реално отстъпката във фактурите си - има доста дълъг процес.

Петкова обясни процедурата. В рамките на 30 дни Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да утвърди новите цени на газа от август 2019 г. до 31 март. След това до 20 дни "Булгаргаз" трябва да направи преизчисления и да подпише със своите клиенти - индустриални консуматори, топлофикационни дружества, доставчици на газ. След подписването на това споразумение общественият доставчик има 14 дни да преведе обратно съответната сума. Едва тогава може да се направи преизчисление на цената за крайния потребител.

"С първата възможна сметка, след като бъде извървяна процедурата, хората, които плащат своите сметки на база месечно потребление - ще получат намаление в цената. Ако разликата е по-голяма от сумата, която той дължи - това приспадане ще продължи до стопяване на разликата", уточни енергийният министър.

Петкова заяви, че приблизително 72 млн. лв. ще получат топлофикационните дружества от страна на "Булгаргаз", крайните снабдители - над 22 млн. лв., а индустрията - между 5 и 7 млн. лв. Енергийният министър посочи, че има добър диалог с българския бизнес, но са имали да решават тежки проблеми. Тя коментира, че индустрията е поискала оставката ѝ, защото до тях е достигнала невярна информация.