Румънският министър на транспорта Каталин Друла представи днес проект за извънредно постановление, което забранява участие на компании от страни, които нямат споразумения с Европейския съюз, в търгове за обществени поръчки в Румъния, съобщава телевизия Диджи24, като уточнява, че сред тези страни е и Китай.

Друла уточни, че изключването от търговете ще се прилага само за бъдещи проекти. От търговете няма да бъдат изключени компании от Съединените щати, Япония, Канада и Турция, добави министърът.

Той посочи, че съгласно регламентите на ЕС страните членки са длъжни да осигуряват достъп до процедурите за обществени поръчки само на икономически оператори от други страни членки или от страни, с които ЕС има споразумение за участие, като отбеляза, че става дума за около 20 страни, сред които САЩ, Канада, Япония, както и съседни на ЕС страни.

"Що се отнася до Турция, тя е част от предприсъединителното споразумение, това са страни, от които икономическите оператори се приемат", посочи министърът.

Той добави, че и други страни членки са взели подобно решение и че ограниченията се отнасят само до процеса на обществените поръчки.

За текущи проекти, за чиито търгове вече са се записали китайски компании, достъпът ще им бъде разрешен, уточни той.

"Няма много фирми от Китай, които работят, има много, които са подали оферти и контестации. От юридическа гледна точка тези разпоредби не могат да се прилагат за текущите процедури, те ще се прилагат за бъдещите процедури", посочи още министърът.