Португалското правителство разреши днес на данъчните власти да имат автоматичен достъп до баланса на банковите сметки с над 50 000 евро. Мярката е част от усилията в борбата срещу укриването на данъци и прането на пари, съобщи Ройтерс.

Законът първо беше одобрен от правителството през 2016 година, но президентът Марселу Ребелу де Соуза наложи вето. Днес той уточни, че тогава го е притеснявала трудната ситуация на банковия сектор, която една такава мярка е щяла да влоши.

Оттогава португалските банки подобриха финансовата си стабилност и повечето отново са на печалба.

Финансовият министър Мариу Сентену каза на пресконференция, че от финансова и законова гледна точка има условия да се направи тази решаваща стъпка в борбата срещу укриването на данъци и прането на пари.

Досега португалските власти трябваше да имат разрешение от съда, за да могат да получат информация за баланса по банковите сметки на португалски граждани. Такива данни за сметки на чужденци вече се разменят с данъчните власти в съответните страни според различни международни споразумения. От началото на икономическата и дългова криза в Португалия страната взима различни мерки срещу укриването на данъците и сивата икономика, която според оценки представлява една пета от брутния вътрешен продукт.

Според властите мерките са вкарали в държавната хазна около 500 милиона евро през 2016 година.