Регионалните организации (клонове) на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в страната искат ред и порядък, свобода на придвижване и осигуряване на нормален бизнес трафик, което да гарантира нормална стопанска дейност. Това се разбира от отворено писмо на Конфедерацията до премиера Бойко Борисов, публикувано на интернет страницата на работодателската организация в петък, 7 август.

В писмото КРИБ отбелязва позицията на регионалните си структури, че "блокадите на възлови пътни артерии, свързващи важни търговски зони или населени места, оказват твърде негативно влияние върху нормалното функциониране, снабдяване и търговска дейност на компаниите и допълнително влошават усложнената икономическа обстановка, породена от пандемията COVID-19".

Във връзка с това клоновете на КРИБ в страната "молят да бъде издадена заповед за провеждане на протести на точно определени места, подходящи за целта, и за спазване на строги противоепидемични мерки като се оказва контрол върху изпълнението на заповедта", се казва в писмото на КРИБ до министър-председателя.

Отбелязва се, че правото на българските граждани на протест е естествено и неотменимо, "но той може и трябва да е в рамките на закона, без да нарушава правата на останалите граждани и възможността да осъществяват своите икономически и други дейности".

В заключение КРИБ подчертават, че "по този начин ще бъде гарантирано и изпълнението на Тристранното споразумение, което КРИБ подписа заедно с правителството и синдикатите, и чиито хоризонт е изтичането на мандата на това правителство".

С днешна дата на страницата на КРИБ е поместено и писмо на местния клон на организацията в Перник до вицепремиера Томислав Дончев и министрите на здравеопазването, вътрешните работи и труда и социалната политика - проф. Костадин Ангелов, Христо Терзийски и Деница Сачева.

В писмото се изразява загриженост във връзка "с доста разрасналото се в последните няколко седмици разпространение на заболяването (COVID-19), респективно броя на заболели лица".

Ето какво още пише в писмото: "Град Перник е само на 20 км. От гр. София, много от живущите тук пътуват и работят в столицата, а нашата цел е превенция на здравето на всички, както и да не се стигне до масово разпространение на заразата в цели предприятия, търговски вериги, общински и държавни институции и т.н. в област Перник. Нашите искания и предложения към управляващия орган са да се издаде заповед за задължително носене на предпазни маски, спазване на дистанция и дезинфекция във всеки случай на струпване на повече от две лица в това число и масови мероприятия, събития и др. без значение дали са те на открито или закрито."

Писмо с подобни послания изпраща и регионалната организация на КРИБ в Стара Загора.