В най-мрачния сценарий, при който бъде спряна доставката на руски петрол към България и бъде затворено движението на кораби през Босфора, икономиката на страната ни може да издържи в продължение на 6 месеца. Това обяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарния контрол.

По думите му правителството се е подготвило за ситуация, в която от днес за утре Русия обявява, че спира доставката на петрол, както и за още по-сложната ситуация - ако бъде спряно движението през Босфора, тъй като това ще означава, че няма откъде да премине кораб с петрол от друга държава, който да стигне до пристанището Росенец, което работи с рафинерията на "Лукойл".

"В този най-най-мрачен сценарий, при който спира доставката на руски петрол и е затворен Босфора, имаме възможност да поддържаме икономиката и потреблението за 6 месеца, в които да намерим алтернативни начини за доставяне на петрол. Има буфери, заложени в бюджета, които да могат да се използват за бърза реакция при такъв сценарий", посочи Василев.

И допълни, че се надява да не се стига дотам.

"Българският интерес е ние да си получим дерогацията от санкциите за руския петрол от една страна и от друга страна, да диверсифицираме постепенно доставчиците на петрол", обясни вицепремиерът. Той припомни, че вече са активирани проектите за изграждане на жп магистрала и петролопроводи по трасето Александруполис - Бургас - Варна - Констанца.

Пред журналисти в парламента Асен Василев обяви, че страната ни има уверение от Европейската комисия, че ще бъде взето предвид искането да бъде включена в списъка със страните, на които ще бъде дадена отсрочка във връзка с ембарго върху вноса на руски петрол.

Колкото до възможностите на рафинерията на "Лукойл" да премине към работа с петрол извън Русия, според Василев това може да се случи от днес, но проблемът е екологичен.

"Няма достатъчно нови инсталации за сероочистване, няма достатъчно модерни инсталации, за да се гарантира екологичната сигурност на завода", обясни той. И посочи, че ако от днес за утре спре руският петрол, 6 месеца ще бъдат достатъчни за преустройване на рафинерията, така че да се премине изцяло към неруски петрол.

По отношение на подземното газово хранилище "Чирен" Асен Василев обясни, че то се пълни от началото на май. В началото на зимата е било запълнено под 100 процента, но ще бъде пълно преди следващата зима, увери вицепремиерът.

А в кулоарите на парламента Асен Василев обяви, че реализацията на българската част от проекта "Южен поток" ще се проверява от Агенцията за държавна финансова инспекция и службите, които са на подчинение на премиера. Той припомни, че още по време на служебните правителства министерството на финансите през НАП е проверявало дали всичко е изрядно. Василев посочи и къде има съмнения за нередности.

"Себестойността като за начало - 3 милиарда лева е доста голяма себестойност за проекта. Освен това, има непотвърдена информация, че има смъртни случаи по време на строителството, че има неспазени процедури по ОВОС, че има неспазени строителни процедури. Това всичко е в компетенцията на ДНСК, на екоминистерството, на министерството на труда", обясни той.