"Оценката е изключително добра. Работим всички заедно за това 1 януари 2025 г. България да стане официално член на еврозоната", каза министърът на финансите Асен Василев.

Какви са следващите стъпки, за да увеличим шансовете България да постигне своята цел - да стане член на еврозоната от 1 януари 2025 г., обсъдиха на среща в Давос с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю премиерът акад. Николай Денков, Асен Василев и съпредседателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

Страната ни е достигнала дефицит от 2,2% от БВП и това се оценява изключително високо, отбеляза Василев и добави, че финалната преценка ще бъде през юни, когато излязат европейските доклади за конвергенция за 2024 г.

При взимането на окончателното решение ще бъдат взети предвид данните за инфлацията в страната ни и през месец май. "Движението е много добро. Декември спадна под 5% по националната мярка за инфлация, докато в еврозоната инфлацията се повиши леко. Ще гледаме следващите няколко месеца как се развива това", коментира министърът на финансите.

Министър-председателят Денков от своя страна посочи, че председателят на Еврогрупата е добре запознат със ситуацията в България и напредъка на страната ни по изпълнението на Маастрихтските критерии. С изключение на критерия за инфлацията, страната ни отговаря на всички други условия. 

"Заключението на председателя на Еврогрупата беше ясно - ако успеем да покрием критерия за инфлацията, то тогава няма да имаме проблем с еврозоната", заяви акад. Денков. Министър-председателят припомни, че голяма част от инфлацията е привнесена отвън и контролът не е изцяло във възможностите на правителството.

Министър Василев обаче изтъкна, че за да сме готови и законодателно за влизане в еврозоната, е важно парламентът да приеме закона за Българската народна банка.

В четвъртък Народното събрание започна да обсъжда проектозакона на първо четене. 

"Българите не бива да се страхуват от еврото, а трябва час по-скоро да го въведем, за да се радваме на още по-бърз икономически растеж", коментира съпредседателят на парламентарната група на "ПП-ДБ" Кирил Петков.