Повече от 60 държавни ръководители и стотици бизнес лидери ще се съберат следващата седмица в Швейцария, за да обсъдят най-сериозните глобални предизвикателства по време на тазгодишната среща на Световния икономически форум в Давос, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Доверието по отношение на мира и сигурността е ерозирало, като глобалното сътрудничество от 2016 г. насам е отслабнало, а след 2020 г. се е сринало, заяви президентът на Световния икономически форум Бьорге Бренде. По думите му "в Давос ще се погрижим да съберем правилните хора, за да видим как можем да сложим край на предизвикателства по света, да разгледаме възможностите за сътрудничество".

Чакани гости в швейцарския курортен град са държавният секретар на САЩ Антони Блинкен, китайският премиер Ли Цян, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, френският президент Еманюел Макрон, генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, израелският президент Исак Херцог, украинският президент Володимир Зеленски и много други, съобщиха организаторите на форума.

По време на форума, чието начало ще бъде дадено на 15 януари, участниците ще обсъдят двата основни военни конфликта - войната на Израел срещу "Хамас" и инвазията на Русия в Украйна. Ще бъдат дискутирани и проблеми като промените на климата, нарушенията на търговските потоци, минаващи през Червено море, слабата глобална икономика, както и дезинформацията, подхранвана от бързо развиващия се изкуствен интелект на фона на богатата на събития изборна година.

Бьорге Бренде отбеляза опасенията си за ескалация на конфликта в Газа и подчерта, че лидери от свързаните с него ключови страни - включително министър-председателите на Катар, Ливан и Йордания, както и израелският президент Херцог - идват в Давос, за да видят как да избегнат по-нататъшно влошаване на ситуацията и да обсъдят нейното развитие.

В обсъжданията се очаква да се включат и съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, новият президент на Аржентина Хавиер Милей, главният изпълнителен директор на "ОупънЕйАй" (OpenAI) Сам Олтман, главният изпълнителен директор на "Майкрософт" (Microsoft) Сатя Надела.

Не е сигурно обаче колко от тези дискусии ще доведат до значими решения. Не липсват и критики към Световния икономически форум за това, че е място, където високопоставени личности говорят за големи идеи, но не постигат голям напредък в намирането на решения на най-големите предизвикателства по света.