От "Булгаргаз" са били напълно наясно кои от регистрираните търговци на природен газ в страната ни и на регионално ниво имат възможност да осигурят газови доставки в случай на спиране на кранчето от Русия. Причината е много проста - играчите, които могат да осигурят такива обеми за посочения срок от един месец са много малко. Не всички от регистрираните компании са с такива възможности.

Още от момента на конфликта в Украйна започна да се говори за потенциално спиране на доставките на природен газ. Проблемът е, че реакциите закъсняха. Това коментираха експерти, пожелали анонимност. Те припомниха, че съществува План за действие в извънредни ситуации, според който е трябвало съответните органи да предприемат навременни действия. Трябваше да се разпоредят определени действия до всички участници на пазара - какво да направят, как да го направят, какво да следят като ситуация, правила, как да съобразят, смятат експертите.

Така връзката с участниците на пазара, бизнеса и медиите се оказва не само лоша, а и сред причините за обяснителната ситуация, в която се оказа "Булгаргаз".

Писмените съобщения от страна на газовото дружество не разясниха случилото се. Напротив. Нямаше причина да се крият участниците в процедурата за газовите доставки и начина на избор.

Така все още остава неясно защо меко казано "от днес за утре" газовото дружество обяви екстремното запитване за допълнителни доставки към български и регионални търговци.

След като от април имаше и по-засилени очакване за прекратяване на синьото гориво, компанията трябваше да направи по-ранни запитвания до играчите на газовия пазар. Въпреки коментарите, че до последния момент е липсвала яснота от страна на "Газпром" е била причината.

"Процедурата по критерий "най-ниска доставна цена" е обявена, защото при газа факторът време е различен. Става въпрос за график за доставки или казано иначе, осигуряване на дадени количества по посочени дни. Това едва ли ще има роля по отношение на цената на газа. Може да има някаква отстъпка евентуално при отлагане на плащанията във времето", заявиха експерти.

Те свързаха и малкия брой на компаниите, отзовали се на поканата на "Булгаргаз", именно с възможността за осигуряване на исканите количества. Както и с факта, че т.нар. покана е направена в края на месец април, което е много късен период за осигуряване на изисканите обеми през месец май. "Ако даден търговец няма съответен месечен продукт, няма и как да осигури посоченото от газовото дружество количество. Такъв продукт имат много малко от регионалните и вътрешните играчи", посочи източникът на Dir.bg.

В крайна сметка става въпрос за спот доставки.

"Става въпрос за това дали търсиш или предлагаш на пазара. Когато е дълга позицията на един участник, означава, че той има повече количество, отколкото може да продаде. Това е дълга позиция и всички, които са с дълги позиции гледат да продадат по най-добрия начин тези количества, която не са продали. Когато всъщност някой има дълга позиция, която може да си покрие изцяло, тогава може да говорим за отстъпки. Защото той е в добра позиция когато продаде. Но когато ти искаш повече отколкото е неговата дълга позиция, тогава той ти дава по-лоша цена, отколкото може да ти даде, защото събира отнякъде количество газ, за да отговори на търсеното количество", обясни източникът. Според него все пак много зависи от подхода, водените преговорите, как клиентът търси пазара.

"При всички положения, спот цените към момента са ясни. Газа е борсова стока. Нормално е да се обърнеш да видиш какви са цените на борсите и да направиш индикация. В Гърция вече има борса, която публикува цени. България има също борса. Индикацията е ясна, но все още нямаме параметри", заяви той, припомняйки, че днес се очаква ценовото заявление.

"Не разбирам след като заявиха кои са доставчиците и офертите, това означава, че са знаели откъде и какво купуват", допълни източникът. Той припомни, че страната ни е в списъка с т.нар. "вражески страни" и в краткосрочен план няма да може да разчитаме на "Газпром". "Може би в средносрочен все пак ще възстановим отношенията", изрази оптимизъм експертът.