Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренел посочи в интервю за в. "Билд", че санкциите на Вашингтон срещу "Северен поток-2" са взети в интерес на Европа. Германия обаче смята, че те са намеса в европейските работи.

"Петнайсет европейски страни, Еврокомисията и Европарламентът - всички те изразиха опасения във връзка с проекта. Чухме от тях, че САЩ трябва да подкрепят усилията им. Затова санкциите са много проевропейско решение", изтъква американският дипломат в интервюто за "Билд", качено на сайта на изданието и цитирано от ТАСС.

По думите на Гренел целта на САЩ още от времето на администрацията на Барак Обама е да не се допусне една или друга страна да придобие прекалено силно влияние в Европа благодарение на енергетиката.

Сенатът на Конгреса на САЩ одобри във вторник законопроекта за бюджета за отбрана за финансовата 2020 година, която започна на 1 октомври. Той задължава администрацията да наложи санкции срещу изпълнителите на проектите за руските газопроводи "Северен поток-2" и "Турски поток". На 11 декември документът бе гласуван от Камарата на представителите, а в петък, 20 декември, президентът Доналд Тръмп го подписа и законът влезе в сила.

В събота, 21 декември, датско-шведската фирма, базирана в Швейцария, "Олсийз" (Allseas), която е подизпълнител на проекта "Северен поток - 2", обяви, че временно спира работа по газопровода, докато не получи разяснения във връзка със санкциите, наложени от САЩ.

В същото време правителството на Германия определи санкциите срещу двата газопровода като намеса в европейските работи.

Германският финансов министър и вицеканцлер Олаф Шолц каза вчера, че Берлин "решително отхвърля" американското законодателство, което налага санкции на фирми, свързани с изграждането на газопровода "Северен поток-2" от Русия към Европа, предаде Ройтерс.

"Подобни санкции са сериозна намеса във вътрешните работи на Германия и Европа и в техния суверенитет. Решително ги отхвърляме", каза Шолц в ефира на А Ер Де.

Сега компаниите, които участват в изграждането на газопровода, трябва да вземат следващите решения. Ние няма да приемем налагането на такива санкции и ще заявим това ясно на американското правителство, допълни Шолц.