Германско-руската търговска камара призова днес за ответни санкции срещу САЩ в отговор на очакваните санкции, насочени срещу газопровода "Северен поток-2", предаде ДПА.

Законопроектът на САЩ, насочен срещу газопровода, по който трябва да се транспортира руски газ по дъното на Балтийско море до Германия - най-голямата икономика в Европа, вчера получи ключова подкрепа в Конгреса на САЩ.

Камарата на представителите на САЩ одобри снощи санкции срещу два руски газопровода - "Северен поток-2" и "Турски поток", по които ще тече руски газ към Германия, Турция и Източна Европа. Според гласувания законопроект за военните разходи двата газопровода ще направят Европа зависима от руския газ и ще застрашат националната сигурност (на САЩ).

Санкциите са част от законопроекта за разходите за отбраната, одобрен от Конгреса. Очаква се и Сенатът да го одобри идната седмица. Президентът Доналд Тръмп обеща да го подпише веднага след като бъде приет от двете камари на Конгреса.

Според законопроекта, морски съдове, полагащи тръби на дълбочина над 30 м под морската повърхност, подлежат на санкции наред с чуждестранните лица, за които се смята, че улесняват дейността на съдовете.

Тези санкции са включени в пунктове, отнасящи се до противодействието на САЩ срещу "различни заплахи", към които конгресмените причисляват Русия и Китай. Според закона Тръмп ще бъде оторизиран да изпълнява санкциите пет години или докато може да гарантира, че са въведени адекватни предпазни мерки, които ограничават до минимум способността на руското правителство да използва този проект като инструмент за принуда и политически натиск. Санкциите са насочени срещу усилията, които имат за цел да отслабят отношенията на САЩ с Европа и Германия, се посочва в документа.

За да отговорим на санкциите, които нанасят удар на Европа, ние се нуждаем от контрасанкции, заяви директорът на камарата Матиас Шеп.

Междувременно германското правителство изрази днес съжаление във връзка със законопроекта на САЩ срещу "Северен поток-2".

Със съжаление се информираме за гласуването в Камарата на представителите на САЩ, заяви министерството на икономиката на Германия, цитирано от АФП.

Германия е против екстериториални санкции, европейците сами трябва да определят енергийната си политика, заяви днес министърът на външните работи на Германия Хайко Маас, коментирайки вероятните ограничителни мерки на САЩ срещу участници в изпълнението на проекта "Северен поток-2".

Европейската енергийна политика се определя в Европа, а не в САЩ, се посочва в комюнике на пресслужбата на германското външно министерство, цитирано от ТАСС.