УНСС и Министерство на икономиката ще създадат Съвместен консултативен съвет по икономика с участието на представители на двете институции. За това се разбраха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и министърът на икономиката Емил Караниколов, който е възпитаник на университета.

Това е поредната стъпка в развитието и обогатяването на дългогодишното ползотворно взаимноизгодно сътрудничество между двете институции, съобщиха от УНСС.

Съветът ще изготвя анализи, ще прави изследвания и прогнози, ще предлага мерки за развитието на българската икономика чрез обединяването на научния потенциал на учените от УНСС и експертизата на представители на министерството с цел преодоляване на последствията от епидемията и възстановяването на икономиката.

Ректорът проф. Димитров е представил на министър Караниколов идеята си обучението на студентите от УНСС все повече да се приближава към практиката. "Това ще даде възможност на нашите студенти още по време на своето обучение да придобият практически умения и когато се дипломират, да бъдат вече висококвалифицирани специалисти", е заявил ректорът на УНСС.

На срещата е била обсъдена и възможността за съдействие от страна на Министерството на икономиката за осигуряване на повече стажантски практики за студентите от УНСС. Министър Караниколов се е ангажирал да съдейства за реализирането на тази идея и е приветствал желанието на УНСС да задълбочава връзката между висшето образование и практиката. Според него дейността на Съвместния консултативен съвет, която ще съчетае науката с практиката, ще бъде изключително полезна за българската икономика.