Украйна получи от международните си кредитори двегодишен мораториум по външния си дълг, оценяван на 20 милиарда долара, съобщи премиерът Денис Шмигал, цитиран от Франс прес.

"Инвеститорите във външен дълг на Украйна се съгласиха плащанията да се забавят до 2024 г. Това позволява на Украйна да поддържа макрофинансовата стабилност и да засили икономическата си жизнеспособност", посочи Шмигал в Туитър.

Министърът на финансите Сергей Марченко изрази признателност към инвеститорите за това, че са приели украинското предложение и изтъкна, че благодарение на солидарността с Украйна, проявена от частните инвеститори и официалния държавен сектор, страната ще бъде в състояние да отговори на нуждите на украинския народ.

Група западни кредитори, включваща Франция, САЩ, Япония и Великобритания, се съгласи на 20 юли да бъде отложено плащането на лихви по украинския дълг след молба на Киев, в която се призовават и другите притежатели на облигации да последват този пример.

Украинската икономика се срина от началото на руската инвазия на 24 февруари и последвалата война. Според последните прогнози на Световната банка от юни БВП на страната може да потъне с 45 процента тази година.

Отлагането на плащанията по падежите на украинските облигации може да позволи на Киев да спести най-малко 3 милиарда долара за две години, по изчисления на Блумбърг.