Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов проведе видеоразговор с Юлия Свириденко, първи заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна, съобщиха от българското ведомство.

В рамките на разговора министрите обсъдиха възможното участие на български компании в следвоенното възстановяване на Украйна, както и съвместни проекти с цел задълбочаване на двустранното икономическо и инвестиционно сътрудничество.

Министър Богданов подчерта, че Украйна е един от важните и перспективни външнотърговски партньори на България. Той припомни, че през последните години външната търговия между двете страни се характеризира със стабилен ръст на двустранния стокообмен. "През 2022 г., търговията с Украйна надхвърля 2,7 на сто от общия стокообмен на България. Търговският оборот възлиза на малко над 3 млрд. щ. д., което е с 104,9 на сто повече от предходната година", посочи министърът.

По време на видео-разговора министърът на икономиката на Украйна Свириденко представи и кандидатурата на Украйна за провеждане на ЕКСПО 2030.

По-рано днес от Българската търговско-промишлена палата съобщи, че български компании са призовани да присъединят към усилията на международния бизнес в подкрепа на възстановяването на Украйна, припомня БТА. Палатата е получила информация за съвместна инициатива, подкрепена от посланиците на Великобритания и Украйна в София, която цели принципно ангажиране на бизнеса на международно ниво с процеса на възстановяване на Украйна. Поводът е международна конференция, посветена на възстановяването на Украйна (Ukraine Recovery Conference 2023), която ще се състои в Лондон на 21 и 22 юни.

Събитието е насочено към идентифициране и предприемане на активни действия за подпомагане на Украйна да се възстанови като по-устойчива, по-зелена и просперираща европейска нация. Конференцията ще подчертае ролята на частния сектор и реформите, нужни за насърчаване на инвестициите като важно условие за дългосрочното възстановяване на страната.

Посланикът на Великобритания Роб Диксън и посланикът на Украйна Олесия Илашчук призовават българските компании и бизнес организации да участват в конференцията и също така да подпишат Ukraine Business Compact, документ, под формата на декларация в подкрепа възстановяването на Украйна. Българската търговско-промишлена палата подписа днес Ukraine Business Compact и се присъедини към усилията на международната бизнес общност в подкрепа на Украйна.