Малко преди 1 май синдикални организации обявиха, че се обединяват в Национална конфедерация на труда. Обединението се състои от "Синдикат на българските медицински специалисти" (СБМС), "Автономна работническа конфедерация" (АРК) и "Синдикален съюз АХА", съобщи БТА.

Конфедерацията беше представена от Веселина Ганчева, която е председател на новата организация, от Мая Илиева и Бойка Анастасова от Синдиката на българските медицински специалисти, Радомира Иванова и Мартин Димитров от АРК и Данаил Атанасов от "Синдикален съюз АХА".

Представителите на новата конфедерация се обявиха като алтернатива на "казионните синдикати". Те заявиха, че ще са независими от държава, бизнес, партии, неправителствени организации и чужди посолства. Обясниха, че работното им мястото ще бъде не на "етажа на директора", както често, по думите им, се случва със синдикалните лидери, а до работниците.

Членският внос в Национална конфедерация на труда е 1 лев. Обединението има организации в 30 градове в страната, като в някои от градовете те са повече. Организацията ще се бори за достойна работна заплата, безопасен труд, запазване на всяко едно работно място.

Синдикалистите коментираха и актуални теми. Заявиха, че ще защитават работниците, ако има случаи на работодатели, които насилствено карат служителите да се ваксинират. Защитиха и правото на здравните работници да протестират, ако са изчерпани всички други възможности за защита на интересите на медиците. По темата за Зелената сделка позицията на Национална конфедерация на труда е, че българските политици са нямали моралното право да вземат решение за участие на България в сделката без допитване до хората. Изчисленията им са, че от Зелената сделка до 2030 г. ще пострадат 300 000 души, като синдикалистите ще се борят да започне широка обществена дискусия как да бъдат компенсирани работниците, които нито могат да се преквалифицират, нито да си намерят друга работа.