"Инициатива Единение", създадена в края на март 2018 година, излезе с първата си експертна оценка за проблемите на страната и начините за решаването им. Днес те представиха "Неотложни мерки за определяне и реализиране на национални цели и приоритети на България".

"Държавата няма единна визия за бъдещето й, а България жадува за единение, за възраждане и съхраняване на българския дух, нация и държава, за цели, които да съберат енергиите на всички български граждани. Пазарът е основен фактор, но историческото, а и съвременното развитие на света, недвусмислено показва, че държавата не трябва да абдикира от своите роли и задължения за развитието на икономиката и обществото и трябва да работи в интерес на всеки гражданин, а не в интерес на различни частни или държавни монополи", смятат от неправителствената организация.

Според академик Стефан Воденичаров от 26 години българското общество е разделено.

"Не може в този объркан и непредсказуем свят да продължим да се мразим. Ако до 2025-2027 година не се вземат адекватни мерки за преодоляване на демографската катастрофа, процесите у нас ще бъдат необратими", смята бившият шеф на БАН.

Още по-остро се изказа и известният индустриалец Красимир Дачев.

"Бедността е в основата на всичките ни проблеми. Това е изкривеният гръб, който трябва да изправим. Защото сега икономиката ни е като на банонова република - изнасяме суровини, вместо да ги преработваме тук и се чудим защо БВП е толкова малък. Ставаме "зелен пояс" - да не плачем за храна и редовно да храним кучето - това се изисква от нас", смята той.

Бранимир Ботев, зам.-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризма в кабинета "Орешарски", смята, че с Общата селскостопанска политика (ОСП), с евросубсидиите на преден план у нас излизат зърнопроизводителите, а традиционни български поминъци в селското стопанство са занемарени.

"Мързел и корупция господстват в обществените поръчки. А в същото време сме стратегически интересни като територия - например заради водата, която е и ще продължи да е много търсен ресурс", допълни Ботев.