Еврозоната вече е навлязла в рецесия, макар и не много дълбока, предизвикана от скока на цените на енергията, и която ще продължи до края на годината. Това се казва в доклад на икономисти от швейцарската банка UBS, цитиран от Блумбърг и БТА.

Европейската икономика ще се свие с 0,1 на сто през третото тримесечие и с 0,2 на сто през четвъртото, твърдят анализаторите. 

"В светлината на новите големи увеличения на цените на енергията, които оказват допълнителен натиск върху потреблението на домакинствата и фиксираните инвестиции, сега очакваме еврозоната да изпадне в техническа рецесия", обясняват икономистите под ръководството на Райнхард Клузе.

Въпреки тези негативни елементи екипите на банката са преразгледали към повишение прогнозите си за цялата година след солидното второ тримесечие. Прогнозата за растежа през 2023 г. обаче е сведена до 0,8 на сто спрямо очакваните по-рано 1,2 на сто. Решаваща хипотеза на UBS е, че цените на природния газ ще продължат да нарастват, но няма да има сериозен недостиг. Ако се наложи режим на ползването на енергия, икономическите последици вероятно ще са по-страшни, предупреждават експертите.

Икономистите от инвестиционната банка Morgan Stanley от своя страна прогнозират по-голямо свиване на икономиката на еврозоната, отколкото смятаха досега, съобщава специализираното издание Boursier.com.

"Констатираме по-траен ефект от тази енергийна криза за идната година, тъй като очакваме покачването на цените и несигурността с енергийните доставки да продължат до зимата на 2023-24 г.", подчертава американската банка.

"Не всичко е в мрачни тонове обаче, и ние все така сме на мнение, че след това отслабване ще последва подем, тласкан от държавните и частни инвестиции."

Членовете на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) изглеждат все по-обезпокоени от трайното установяване на висока инфлация, което според тях е достатъчно голяма заплаха, за да оправдае по-голямо от обявеното покачване на лихвите. Това става ясно от протоколите от последното заседание на банката през юли, цитирани от Ройтерс. Инфлационният натиск е оценен като по-силен.

ЕЦБ повиши на 20 юли лихвите си с 50 базисни пункта, което беше по-голямо увеличение от намеренията й, обявени през юни, да вдигне ставките с четвърт процентен пункт.

Въпреки че опасността от рецесия нараства (според констатациите на USB тя е факт), очаква се ЕЦБ отново да повиши лихвите с 50 базисни пункта идния месец на фона на инфлацията, доближаваща двуцифрени стойности, и в перспективата на още по-силно поскъпване на енергията.