Турция отново е актуализирала таксата за преминаване на корабите през проливите Босфор и Дарданели в съответствие с правата, предоставени ѝ от Конвенцията от Монтрьо, съобщава турският в. "Айдънлък", цитиран от БТА.

Таксата беше увеличена петкратно през миналата година. Новото увеличение, влизащо в сила от 1 юли, е с 8,3 процента до 4,42 щатски долара, информира министерството на транспорта.

По този начин приходите от около 160-170 млн. долара, получавани от преминаването през проливите, се очаква да достигнат близо 900 млн. долара през тази година, отбелязва "Айдънлък".

От подписването на Конвенцията от Монтрьо през 1936 г. таксите се изчисляват на базата на един "златен франк", който се равнява на 0,8 долара. От 1983 г. до 2022 г. тя остава непроменена, но през октомври миналата година таксите бяха увеличени петорно, на 4,08 долара за нетния тонаж на търговския кораб.

Освен това беше решено, че "златният франк" занапред няма да бъде фиксиран и ще се актуализира от Министерството на транспорта и инфраструктурата в края на юни всяка година, считано от 1 юли. Вследствие на това решение цената на "златния франк" беше увеличена с 8,3 процента за първи път през тази година.

Конвенцията от Монтрьо е документът, който възстановява суверенитета на Турция над проливите Босфор и Дарданели от Черно море до Средиземно море.