Турция и Великобритания подписаха днес споразумение за свободна търговия, съобщи телевизия ТРТ, която излъчи церемонията.

Споразумението беше подписано в Анкара от турския министър на търговията Рухсан Пекджан и посланика на Великобритания в Турция Доминик Чилкот.

"Споразумението за свободна търговия с Великобритания ще бъде залог за бъдещото икономическо сътрудничество между двете страни. Радваме се, че изпълняваме обещанието, което дадохме на представителите на турския и британския бизнес. Това споразумение ще стане знаково събитие в отношенията между двете страни. То влиза в сила от 1 януари 2021 г. и ще се отнася до всички видове промишлена и селскостопанска продукция", подчерта Пекджан.

Сключването на подобно споразумение стана необходимо заради излизането на Великобритания от Европейския съюз, с който Турция има споразумение за митнически съюз. На 24 декември ЕС и Великобритания постигнаха договореност за взаимоотношенията си след изтичането на 31 декември на преходния период след Брекзит, напомня ТАСС.

Турският министър на търговията Рухсар Пекджан определи като "историческа сделка" подписаното днес споразумение с Великобритания за свободна търговия, предаде ДПА. На видеоконференция с британския си колега Лиз Тръс тя посочи, че споразумението, което влиза в сила от 1 януари 2021 г., запазва съществуващите условия на търговията между Турция, която има споразумение за митнически съюз с ЕС, и Великобритания, която напуска единния пазар на ЕС от 31 декември.

Без него Турция би понесла щети в размер на близо 2,4 милиарда долара в износа към Великобритания заради допълнителни данъчни задължения, посочи Пекджан.

Търговията между двете страни е възлизала на 18,6 милиарда паунда (25,1 милиарда долара) през 2019 г., според министерството на международната търговия в Лондон.

Сделката е голям плюс за британската автомобилна индустрия, стоманената индустрия и други, тъй като осигурява преференциални тарифи за около 7600 британски фирми, изнасящи стоки за Турция, посочва министерството.

Великобритания е вторият по големина експортен пазар за Турция след Германия. Пекджан уточни, че безмитната търговия обхваща всички земеделски и индустриални стоки. Тя добави, че Турция ще работи за разширяването му, така че да включи също инвестициите и услугите.

Тръс на свой ред посочи, че споразумението "проправя пътя към нова, по-амбициозна сделка с Турция в близко бъдеще".