Великобритания и Турция се готвят да сключат споразумение за свободна търговия във вторник, предаде Ройтерс, като цитира изявление на британското министерство на международната търговия, първото, след като премиерът Борис Джонсън постигна ново търговско споразумение с ЕС.

Двете страни ще подпишат споразумение, отговарящо на съществуващите търговски условия между Анкара и Лондон, се казва в публикуваното снощи изявление. Министърката на международната търговия Елизабет Тръс изрази надежда, че скоро може да бъде сключена и допълнителна сделка.

Споразумението, което ще бъде подписано тази седмица, гарантира липсата на мита и ще гарантира сигурността на хиляди работни места в британската индустрия, подчерта Тръс.

Търговските връзки между двете страни за 2019 г. възлизаха на 25,25 милиарда долара (18,6 милиарда лири). Великобритания заяви, че това е петата най-голяма сделка, договорена от министерството, след споразуменията с Япония, Канада, Швейцария и Норвегия. Лондон вече е подписал търговски споразумения с 62 страни, които ще се прилагат след края на преходния период за Брекзита на 1 януари догодина.