Третата атомна електроцентрала на Турция ще бъде построена от китайски инвеститори, като тя ще бъде в регион Тракия, вероятно в близост до границата с България. Това каза пред CNN Turk министърът на енергетиката и природните ресурси на югоизточната ни съседка Фатих Дьонмез. Точното място още не е определено, но при предишни проучвания експертите се бяха насочили към район на черноморското крайбрежие.

Възможността китайски компании да строят атомна централа бе обсъдена от президента Ердоган и китайският лидер Си Цзинпин по време на срещата на върха на страните от БРИКС в ЮАР.

В момента Турция строи първата си АЕЦ "Акую" в Мерсин, на брега на Средиземно море. Инвеститор и изпълнител на строежа е руската "Росатом". По план първият блок на тази централа трябва да заработи през 2023 година.

Втората АЕЦ Турция ще построи край Синоп, на крайбрежието на Черно море. Изпълнител е френско-японски консорциум, а прогнозната цена е 22-25 милиарда долара.

За трета атомна електроцентрала в страната в района на Тракия говори наскоро предишният турски министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак. През 2015 г. неговият предшественик на държавния пост също допусна възможността за нова централа на около 10 км от България.