Турски оръжейни компании, изработващи части за изтребителя F-35, смятат да преместят производството си в България, съобщава всекидневникът "Дюня", цитиран от bTV.

Целта им е да избегнат възможни американски санкции, след като бе прекратено участието на Турция от съвместната програма за създаването на самолета.

Югоизточната ни съседка бе суспендирана от програмата за F-35, след като получи първата доставка с руските ракети С-400 през юли 2019 г. САЩ възприемат присъствието на руско военно оборудване в отбранителната система на НАТО като възможна заплаха за сигурността, припомня изданието "Ахвал".

Турция рискува върху нея да бъдат наложени още американски санкции по силата на закона, замислен да окаже натиск на трети страни, работещи с руския военно-промишлен комплекс.

"Дюня" съобщи в четвъртък, цитирайки свой източник от турската оръжейна индустрия, че отбранителни компании от централната анадолска провинция Ескишехир обмислят алтернативни места за преместването на своето производство предвид възможността от нови американски санкции.

Осем турски компании произвеждат 937 части за новия американски изтребител и са директно засегнати от решението на Вашингтон да изключи Анкара от програмата за съвместно производство на F-35.

Някои компании дори са започнали да разглеждат възможни производствени площадки в България, където да продължат производството на части за F-35.

Отношението на турското правителство към идеята на компаниите да преместят производството на авиочастите в чужбина било положително, казва източникът на "Дюня", който допълва, че се търсят алтернативни производствени площадки, за да не се пропилява опитът, придобит в изработването на частите за F-35.

Американските санкции са насочени към Турция, но не и към турските компании, ето защо преместването на производството в България може да помогне на Анкара да запази придобивките от участието ѝ в програмата за производството на F-35, обяснява източникът на "Дюня".