Централната банка на Турция намали рязко основния си лихвен процент с цели 425 базисни пункта, за да стимулира икономиката на страна, цитирайки като мотив за това свое решение подобрените инфлационни перспективи, съобщава БНР.

На заседанието в четвъртък банката понижи драматично ключовата едноседмична репо лихва до 19,5% от досегашните 24%.

Сривът на турската лира през миналата година доведе до скок на инфлацията в Турция до 15-годишен връх от над 25%, което предизвика агресивно повишение на лихвените проценти до 24% през миналия септември. Постепенно отслабване на инфлация до нива под 16% обаче отвори вратата за намаляване на лихвите ставки.

С днешното си решение турската централна банка "изпълни повелята" на президента Реджеп Ердоган, опитващ се да извади икономиката от рецесията и да спечели подкрепата на народа, която спадна рязко през последната година.

По-рано този месец Реджеп Ердоган уволни предишния шеф на централната банка Мурат Четинкая с оглед нежеланието му да предприеме действия за разхлабване на лихвената политика.

Неговият заместник Мурат Уйсал обаче се съобрази с настояването на турския президент и още на първото заседание на централната банка под неговото ръководств намали драматично основната лихва с 425 базисни пункта до 19,5%.

Централната банка очаква инфлацията да остане до края на годината малко под прогнозите от априлския инфлационен доклад. "Банката преценява, че поддържането на устойчив процес на дезинфлация е ключът за постигане на по-нисък суверен риск, по-ниски дългосрочни лихвени проценти и по-силно икономическо възстановяване", се казва в изявлението на ТЦБ.

"Степента на затегнатост на паричната и лихвена политика ще се определя, като се вземат предвид показателите за основния инфлационен тренд, за да се осигури продължаването на дезинфлационния процес", добави банката.