Националният борд по туризъм /НБТ/ изпрати писмо до министъра на туризма доц. Стела Балтова, с което възразява срещу идеята да остане девет процента ДДС за туризма до края на 2022 г. само при картови и банкови разплащания, съобщиха от организацията, предаде БТА.

"Обръщаме внимание, че не е възможно всички клиенти да бъдат заставени да плащат само по банков път или с карта, за да ползват по-евтини услуги. При плащания в брой ще трябва да им се начислява 20 процента ДДС, което е дискриминация", заявява д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на НБТ, цитирана в прессъобщението. Според нея има клиенти, които твърдо отказват да плащат с кредитни или дебитни карти.

Например при планинските курорти почти 50 процента от ползвателите на услуги предпочитат заплащането в брой на каса, посочват от НБТ. От организацията изтъкват, че операторите в Пампорово, Банско, Боровец и Витоша са положили огромни усилия в пандемията да въведат дигитално заплащане за лифт карта, но българските туристи предпочитали да плащат в брой.

За да се ограничи злоупотребата при плащане в брой, е направена връзката между всяко ПОС устройство и сървъра на НАП, което дава реална информация за всяко едно разплащане, дори и в брой на минутата, напомнят от НБТ. Според организацията не съществува възможност системата да залага различна ставка на ДДС при плащане с карта и в брой, още повече, че и в двата случая се издава касов бон и се осъществява моментална връзка с НАП. Същото се отнася и за услугите в ресторантите, заведенията и хотелите.

Националният борд по туризъм намира условието плащанията да бъдат картови или банкови за неоправдано и нецелесъобразно. В тази връзка призовава министъра на туризма Стела Балтова да заеме позиция против залагането му като основание за оставането на 9 процента ДДС в туризма.

Организацията ще отстоява позицията си още пред министъра на финансите Асен Василев и Народното събрание.