Скъпо и евтино меню ще има в заведенията, ако бъде приета идеята ДДС за ресторанти и кетъринг да остане 9 на сто и след края на годината, но само за плащания с банкова карта, съобщава "Труд". Предложението на финансовото министерство за две ставки - 9% за тези, които плащат с карта, и 20% за всички, които предпочитат да се разплатят с пари в брой, беше съобщена от служебния министър на туризма Стела Балтова.

Според бизнеса обаче подобна мярка ще облагодетелства повече банките, отколкото туристическия сектор, предвид комисионите, които се дължат при разплащане чрез пос терминал. Освен това би била и дискриминационна към клиентите, които не разполагат с банкова карта или предпочитат да плащат в брой, защото цените в заведенията за тях ще бъдат по-високи. "Няма как да им обясним защо се налага те да плащат повече за същата услуга и продукти спрямо останалите, които плащат сметката си с карта. Да не говорим за усложняването на работата, счетоводството и така нататък", коментира зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров.

Това ще доведе и до увеличаване на сивия сектор, категоричен е и председателят на БХРА Георги Щерев.

От Министерство на туризма все пак уточниха че "предложението, което се дискутира все още е проект, но със сигурност не става дума за двойна ставка на ДДС", като отказаха да дадат повече подробности какво се разбира под идеята за ставка от 9% ДДС само за картови плащания в заведенията.