От Китай през САЩ до Европейския съюз производството на ориз намалява, което повишава цените за повече от 3,5 милиарда души по целия свят, особено в Азиатско-тихоокеанския регион, който консумира 90 на сто от световния ориз, пише Си Ен Би Си, на която се позова БТА.

Глобалният пазар на ориз се очаква тази година да регистрира най-големия си дефицит от две десетилетия, според "Фич солюшънс" (Fitch Solutions). "На глобално ниво най-очевидното въздействие на глобалния дефицит на ориз беше и все още са най-високите от десетилетие цени на ориза", казва анализаторът на "Фич солюшънс" за суровините Чарлз Харт.

Цените на ориза се очаква да останат около настоящите върхове до 2024 г., се посочва в доклад на "Фич солюшънс кънтри риск енд индъстри рисърч" (Fitch Solutions Country Risk & Industry Research) от 4 април. "Като се има предвид, че оризът е основната хранителна стока на множество пазари в Азия, цените са основен определящ фактор за инфлацията и продоволствената сигурност, особено за най-бедните домакинства", посочи Харт.

Глобалният дефицит за 2022/2023 г. ще бъде 8,7 милиона тона, прогнозира докладът. Това ще отбележи най-големия световен дефицит на ориз от 2003/2004 г., когато световните пазари генерираха дефицит от 18,6 милиона тона, коментира Харт.

Недостигът е в резултат от една страна на продължаващата война в Украйна, тъй като оризът стана все по-привлекателна алтернатива след скока в цените на други основни зърнени храни, а от друга - на лошото време в икономики, произвеждащи ориз като Китай и Пакистан. Според Харт и забраната на Индия за износ на натрошен ориз през септември се явява "основен двигател на цените".

По-ниското производство на ориз на годишна база в други страни като САЩ и ЕС също е допринесло за дефицита, каза Оскар Тякра, старши анализатор в световната банка за храни и земеделие "Рабобанк" (Rabobank).

Все пак "Фич солюшънс" изчислява, че световният пазар на ориз ще се върне към "почти балансирана позиция през 2023/24 г.", а цените могат да паднат с почти 10 на сто.