Миналата седмица цените на ориза в района на делтата на Меконг във Виетнам достигнаха рекордно високи стойности за последните 12 години, след като Индия забрани износа на бял ориз (с изключение на сорт басмати), предаде виетнамската новинарска агенция ВНА, цитирана от БТА.

На 27 юли цената на виетнамския натрошен ориз се повиши до 550-575 щатски долара (щ.д.) за тон, което е най-високата стойност от 2011 г. насам. През предходната седмица тя беше едва 515-525 щ.д. за тон.

Средната износна цена на виетнамския ориз за първите шест месеца на 2023 г. достигна 539 щ.д. за тон, което представлява увеличение с 10,2% спрямо същия период на предходната година, по данни на Главната дирекция на виетнамските митници.

Търговец от град Хо Ши Мин заяви, че износителите очакват цените на зърното да се повишат още повече след стъпката, предприета от Индия, за ограничавне на износа на ориз.

Междувременно на 27 юли цените на натрошения ориз в Тайланд също се повишиха до 605-610 щ.д. за тон, което е най-високата стойност за последните 11 години.

На 20 юли Индия издаде забрана за износ на ориз, целяща да осигури достатъчна наличност на вътрешния пазар на разумни за населението цени. Забраната доведе до повишаване на цените на ориза на международните пазари до 445-450 щ.д. за тон - рекордно високи стойности за последните пет години и половина.

По данни на Виетнамската асоциация на производителите на храни цените на ориза на вътрешния пазар също са се увеличили рязко.

Така например цената на натрошения ориз е 12 500 виетнамски донга (0,53 щ.д.) за кг, а средната цена е 12 304 донга за кг, което е увеличение със 754 донга.