Предприятия, които са се доказали като успешни, които са експортно ориентирани, дават голяма принадена стойност, трябва да бъдат подкрепяни, особено сега в тази голяма криза. Не само, за да запазят пазарите, производството, но и хората, които работят. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев. Днес той посети завода "Трансвагон", специализиран в извършването на ремонт, реконструкция и модернизация на товарни вагони.

Заводът в Бургас е една от емблемите на българското тежко машиностроене, на българската индустрия, предприятие с повече от 120-годишна история. Заводът е един от малкото примери за успешна приватизация, посочи държавният глава. Той посочи, че в него се произвеждат вагони от най-малкия детайл до пълната сглобка и неслучайно предприятието намира пазар като Германия - с най-високи изисквания за стандарт, безопасност и качество.

Заводът е един от малкото примери за успешна приватизация, посочи държавният глава

Снимка: Пресслужбата на Президентството

Румен Радев поздрави ръководството на предприятието за постигнатите резултати, за това че с много предприемчивост, отговорност и усилия, въпреки сложната икономическа обстановка, породена от растящата цена на енергоресурсите, продължава не само да съществува, да оцелява, но и да произвежда изключително високо качество. Това е един атестат, че в България може да се развива успешно тежка индустрия, отбеляза той.

Румен Радев поздрави ръководството на предприятието за постигнатите резултати

Снимка: Пресслужбата на Президентството

Радев подчерта още, че при зеления преход една от тенденциите е автомобилният превоз да намалява като пробег, а голяма част от товарите като контейнери да се качват на вагони, което е много по-екологично и печелившо.

"Очаквам производството на този завод да бъде част от модернизацията на българската железница. И мисля, че целта е ясна, обща. Наред с голямата ни цел за по-бързо повишаване на стандарта и качеството на живот на българските граждани, е важно да възстановяваме доверието между държавата и бизнеса. Това е първостепенна задача, ако искаме да постигнем устойчив темп на икономически ръст. Трябва да се стремим към държавна политика за повишаване на конкурентоспособността. Важно е преди да се вземат такива управленски решения да има диалог с бизнеса, да се чуят техните предложения. Затова моят апел към правителството е да се вслушват в предложенията на бизнеса", каза още президентът.

След посещението си в завода "Трансвагон" в Бургас Румен Радев говори пред журналисти и актуалните политически въпроси. Помолен да коментира репликата на финансовия министър Асен Василев , че ако е трябвало да бъде приложена схемата на служебния кабинет, компенсациите за бизнеса щели да бъдат по-малки, Радев каза:

"Нека не забравяме какво означава служебен кабинет. По време на служебния кабинет няма парламент, който всъщност да вземе важните решения. Когато се взимат такива решения, трябва да има съответно бюджет. Служебното правителство изпълнява унаследения бюджет. В този бюджет нямаше никакви компенсации. Вие знаете какви усилия се положиха, за да се актуализира бюджетът по предложение на служебното правителство. И въпреки това, въпреки всички тези спънки, служебното правителство успя да направи програма, която за два месеца даде сравнително добри компенсации за бизнеса".

По повод последното проучване на "Алфа рисърч", което показва, че по-голяма е подкрепата за Румен Радев отколкото за Кирил Петков, президентът каза, че не трябва да се слагат при едни условия изпълнителната власт и президентската институция. По думите му всички институции трябва да обединяват усилия в диалог с хората, които произвеждат и да се търсят най-добрите решения.