Социалните партньори, с изключение на КТ "Подкрепа", не подкрепят промените в Закона за данък върху добавената стойност, който е предложен от Корнелия Нинова и група народни представители от ПГ на "БСП за България". Правителството, в лицето на Министерството на финансите, също не го подкрепя, каза вицепремиерът Марияна Николова на брифинг в Министерския съвет след днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Предложеният законопроект от БСП предвижда намаляване на стандартната данъчна ставка за брашно, изделия от брашно, месо, мляко и яйца от 20 на 5 процента, както и на лекарствата на 9 процента.

По въпроса за законопроекта за публичните предприятия бяха обсъдени допълнително направени предложения от Министерството на икономиката, добави Марияна Николова. Тя добави, че предложенията се отнасят за действащия към момента режим за приватизация, както и за отпадане на наложените в законопроекта текстове, регламентиращи вливането на Агенцията за инвестициите в Агенцията за публични предприятия и контрол. Предложенията са по искане на социалните партньори и те са подкрепени.

"Социалните партньори изцяло подкрепят законопроекта, с изключение на КТ "Подкрепа", които се въздържаха, информира Николова.

Снимка: Bulphoto

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) в България и останалите работодателски организации не подкрепят законопроекта за промени в Закона за данък върху добавената стойност, обяви председателят на АИКБ Васил Велев. Той смята, че диференцирането на ставките за ДДС би ощетило бюджета със значителни суми, като по негова оценка това ще бъде от порядъка на 1 милиард.

Над 90% е събираемостта на ДДС у нас, което е над средното за Европа. Ако бъде намалена ставката, ще намалеят приходите. В същото време цените няма да паднат за потребителите, а ще се увеличи печалбата за търговците, посочи Велев.

"Не смятаме, че чрез данъчна политика може да се прави социална политика", добави още той.

Финансовият министър Владислав Горанов вече на няколко пъти отхвърля предложението на социалистите именно с подобни аргументи.

По въпроса за законопроекта за публичните предприятия Велев заяви, че го е подкрепил, защото той е необходим. Според него той ще допринесе за изпълнението на две национални цели - присъединяването към ИЕРЕМ 2 /б.р. предверието на Еврозоната/ и към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков каза, че всички промени в данъчните закони трябва да бъдат задълбочено обмислени. Според него предлаганата промяна за намаляването на ДДС е радикална в данъчната система. Това би могло да доведе до преразглеждане на системата на преките данъци. Точно поради тази причина БСК е на мнение, че всички радикални промени трябва да бъдат извършвани при друга инвестиционна обстановка - след влизането на България в Еврозоната. По отношение на законопроекта за публичните предприятия БСК подкрепя приемане му до 30 юни, за да се инициира на процедурата за влизане във валутния механизъм ИЕРЕМ 2.

От Българската търговско-промишлена палата, КРИБ и КНСБ също се обявиха против законопроекта.

Според БТПП няма пазарен механизъм, по който да се гарантира намаляване на цената на стоките при намаляване на ДДС. От организацията изразиха и опасения, че намаляване на ДДС-то може да доведе до увеличаване на преките данъци и прогресивно облагане, срещу което е против.

Позицията на КНСБ е, че законопроектът на БСП няма да намали социалното неравенство, както и да паднат цените с намаляване на ДДС-то. Цялата данъчна система трябва да се преструктурира с оглед доходите на хората, смятат от синдиката. Те предлагат необлагаем минимум за минималната работна заплата, а ДДС да падне на 15%.

"КТ "Подкрепа" подкрепя предложението за диференцирано ДДС за някои стоки от първа необходимост, обяви Ваня Григорова от синдиката.

По думите й това е последователна позиция на КТ "Подкрепа" от няколко години, като синдикатът е правил инициативи по този въпрос. Причината е, че това е нормална европейска практика. Освен това по този начин ще остане повече разполагаем приход в домакинствата, смята тя.

"Не приемаме подход, при който се взема ДДС от уязвимите групи, а след това ще им бъде даден евентуално като социални подаяния. По-добре да не ги взимаме въобще, за да се налага след това на цената на достойнството на хората да им подхвърляме подаяния", добави Ваня Григорова.

Според нея диференцирането на ДДС за стоки от първа необходимост ще доведе и до увеличаване на оборотите.

Самият Горанов отново попари надеждите за по-ниско ДДС и определи сегашната ни данъчна система като много балансирана, която се одобрявала от хората. Той посочи, че нито един финансов министър в Европа, където имало диференцирано ДДС, не бил щастлив от това. Иначе бил готов да води дебат с всеки представител на бизнеса или на партиите за преструктурирането на данъчната система.

"През данъци никой не си е оправил икономиката", заключи Горанов.

Снимка: Bulphoto

Дайте да стартираме разговора за данъчната система, призова на свой ред депутатът от БСП Георги Гьоков в подкрепа на законопроекта на БСП. 

Георги Гьоков

Снимка: Bulphoto

В България цените на хранителните стоки са горе-долу като в ЕС, а на лекарствата са дори по-високи, подчерта социалистът.

Според него няма логика, ако се намали ДДС-то, да не падне крайната цена. Левите искат тези изменения да влязат в сила от следващата година. Гьоков не е съгласен с аргумента, че ниското ДДС ще увеличи данъчните измами. Ако имало контрол, нямало да има измами според него.

След заседанието на НСТС министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че не подкрепя намаляването на ДДС за храни и лекарства.

Цените навсякъде се покачват, обясни той. Затова по мнението му трябвало да се търсят мерки за ръст на доходите на хората, иначе всяко искане по думите му за намаляването на цената на дадена стока е справедливо. Но Караниколов иска стимули за инвеститорите и развитие на икономиката, а за това правилната мярка според него е да се търси начин как да се увеличат доходите на хората.