Президентът Доналд Тръмп заяви в понеделник, че вярва, че Съединените щати ще излязат от търговския спор с Китай като победители, независимо какво ще се случи.

"Ние ще спечелим и в двата случая. Ние или печелим като сключиме сделка, или печелим, като не постигнем сделка", посочи Тръмп по време на посещение на бизнес събитие в Бърнсвил, щата Минесота, съобщава Ройтерс.

Двете най-големи икономики в света вече се намират в деветмесечна търговска война, като администрацията на американския президент Доналд Тръмп въведе митнически тарифи върху вноса на китайски стоки на стойност 250 млрд. долара с цел да принуди Пекин да прекрати редица политики, включително промишлените субсидии, за които Вашингтон твърди, че вредят на американските компании при тяхната конкуренция с китайските фирми. Китай отговори със собствени тарифи върху вноса на стоки от САЩ.

Американският финансов министър Стивън Мнучин заяви по-рано в понеделник, че е постигнат голям прогрес в търговските преговори. Той обаче посочи пред Fox Business Network, че има още работа, която трябва да се свърши, включително и по прилагането на евентуалното търговско споразумение.