Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обяви, че нито един от основните търговски партньори на САЩ не отговаря на критериите за валутна манипулация, но девет, сред които е Китай, изискват специално наблюдение, предадоха Ройтерс и Франс прес.

В 6-месечния си доклад до Конгреса министерството на финансите посочва, че е разгледало политиката на разширен пакет от 21 основни търговски партньора и е установило, че девет изискват специално внимание заради валутните си практики. Това са Китай, Германия, Ирландия, Италия, Япония, Южна Корея, Малайзия, Сингапур и Виетнам.

"Никой основен търговски партньор на САЩ не покрива съответните законодателни критерии от 2015 година за засилен анализ" като валутен манипулатор, отбелязва министерството в изявление.

Тръмп наложи мита върху китайски внос за 200 милиарда долара и започна процес по въвеждането на мита върху стоки от Китай за още 300 милиарда долара.

Преговорите за решаване на търговския спор между двете страни се провалиха по-рано този месец.

Американското финансово министерство обяви, че според Вашингтон пряката намеса на Китайската народна банка на валутните пазари е ограничена през последната година.

Китай трябва агресивно да се заеме с изкривяващите пазара сили, включително субсидиите и държавните предприятия, коментира ведомството. Подобрените икономически основи биха подкрепили юана и биха помогнали да бъде намален търговският излишък на Китай със САЩ, допълва министерството