Белият дом обяви в петък, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е отложил с шест месеца решението за налагането на мита върху вноса на автомобили и авточасти, за да позволи повече време за преговори с Европейския съюз и Япония, съобщават Ройтерс и "Уолстрийт джърнъл".

Крайният срок беше в събота (18-и май), тъй като до тогава Тръмп трябваше да вземе решение относно направените през февруари препоръки на Министерството на търговията, целящи да защитят автомобилната индустрия на САЩ по съображения от национална сигурност.

Американският президент се е съгласил с доклада на Министерството на търговията, че вносът на някои моторни превозни средства и на автомобилни части са отслабили икономиката на САЩ и са заплашили да навредят на националната сигурност.

В официалното изявление на Белия дом се посочва, че преговорите за вноса на автомобили и на автомобилни части ще продължат с Европейския съюз, Япония и с "всяка друга страна, която американският търговски представител смята за подходяща".

"Отбраната на САЩ и военното преимущество зависят от конкурентоспособността на нашата автомобилна индустрия и от научноизследователската и развойна дейност, която генерира тази индустрия", отбелязва Белият дом.

Президентът Доналд Тръмп е поръчал на американският представител Робърт Лайтхайзер да води преговорите с ЕС и Япония и да му докладва в рамките на следващите 180 дни.

"Преговорите ще се водят от американския търговски представител Робърт Лайтхайзер. Ако 180-дневният срок приключи без споразумение, "президентът ще определи дали и какви допълнителни действия трябва да бъдат предприети, включително въвеждането на автомобилни мита", се казва в изявлението от Белия дом.