Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да присъства на Световния икономически форум в Давос, Швейцария по-късно този месец, след като през миналата година той отмени своята визита поради временното 35-дневно спиране на работата на американското правителство, съобщава Асошиейтед Прес.

До днес се смяташе, че Тръмп няма да присъства на форума, така както направи и миналата година. За шеф на делегацията той назначи финансовият министър Стивън Мнучин.

Ежегодният Световен икономически форум, провеждащ се в популярния ски курорт Давос, привлича редица богаташи, високопоставени бизнесмени и политически личности, заедно с учени и други обществени лидери.

Евентуалната поява в Давос на Доналд Тръмп на 21-ви и 22-ри януари ще отбележи първото му официално излизане на световната сцена, откакто той разреши преди седмица на американските военни да убият иракския висш военен командир Солеймани, което доведе до рязката ескалация на напрежението между Вашингтон и Техеран.

Това ще бъде и първото пътуване на Тръмп извън САЩ, откакто той стана едва третият американски президент, намиращ се в процедура по импиймънт, и първото в началото на неговата кампания за преизбиране на предстоящите през ноември президентски избори.

Прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам потвърди пред агенция АП, че Доналд Тръмп ще присъства на тазгодишния Световен икономически форум.

По време на своята новогодишна реч Тръмп посочи, че министърът на финансите Стивън Мнучин ще ръководи американската делегация на икономическия форум, който ще се проведе в Давос между 20-и и 24-ти януари, като участие в нея ще вземат и държавните секретари по търговия, труд и транспорт, както и търговският представител Робърт Лайтхайзър.

Президентът на САЩ също така назова своята дъщеря - Иванка Тръмп и нейния съпруг - Джаред Кушър, които са висши съветници в Белия дом, като част от американската делегация.