Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в Туитър, че САЩ ще наложат 10-процентни мита върху китайски внос на стойност 300 милиарда долара, считано от 1 септември.

Става дума за продукти, които досега бяха пощадени от търговската война между Вашингтон и Пекин.

Митата ще бъдат наложени, докато продължават преговорите по търговския спор между двете страни.

Тръмп обвинява Пекин, че не е спазил две обещания - масово купуване на американски земеделски продукти и спиране на продажбите на фентанил.

Но и написа, че представители на САЩ току-що са се върнали от Китай, където са провели конструктивни разговори за бъдеща търговска сделка.

САЩ вече наложиха 25-процентни мита на други китайски вносни стоки в размер на 250 милиарда долара.

Министерството на земеделието на САЩ междувременно потвърди продажбата за частен купувач в Китай на 68 000 тона соя за пазарната 2019/2020 година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е първата подобна продажба от избухването на търговската война между двете най-големи световни икономики преди повече от година, след като в края на юни 2018 г. частен купувач купи 544 000 тона американска соя.

Сделката е и първата, откакто Пекин предложи да изключи пет частни компании в страната от 25-процентовите вносни мита за американски култури, които ще влязат в сила до края на годината.

Не се очакват обаче големи сделки, тъй като свинекомплексите в Китай, които са най-големият потребител на соя, силно намалиха отглежданите животни заради епидемията от африканска чума по свинете (АЧС).

Китайски държавни компании са купили около 14 млн. тона американска соя, откакто президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин първоначално постигнаха примирие в търговския конфликт през декември. Досега обаче са транспортирани по-малко от 10 млн. тона.