Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви във вторник, че в момента икономиката на Китай "се справя много зле" и че икономиката на САЩ я е надминала значително през последните три години (откакто той е президент).

Той добави, че сега неговият екип преговаря с китайците, които непрекъснато се опитват да променят сделката в своя полза. Доналд Тръмп заключи, че въпреки, че Китай може би ще постигне по-добра сделка с друг президент на САЩ, ако той спечели следващите избори догодина, те ще имат една "много по-трудна" от сегашната търговска сделка, или изобщо няма да постигнат такава.

В поредица от днешни туитове Тръмп написа: "Китай се справя много зле, най-лошата година от последните 27. Трябваше сега да започне да купува нашия селскостопански продукт, но няма признаци, че те го правят. Това е проблемът с Китай, те просто се стремят да оцеляват. Нашата икономика стана МНОГО по-голям от китайската за последните 3 години".

"Сега екипът ми преговаря с тях, но те винаги променят в крайна сметка сделката в тяхна полза. Вероятно трябва да изчакат нашите изборите, за да видят дали ще получим президент като демократа Джо Байдън. Тогава те биха могли да направят страхотна сделка, както през последните 30 години, и да продължат да ограбват САЩ, дори още по-добре от всякога досега. Проблемът с изчакващите обаче е, че ако и когато аз спечеля изборите, търговската сделката, която те ще получат, ще бъде много по-тежка от това, което ние договаряме сега ... или изобщо няма да има сделка. Разполагаме с всичките карти, но лидерите ни в миналото никога не ги изиграха!", написа още Тръмп.

Забележките на Доналд Тръмп идват, след като по-рано през деня двете страни започнаха първите си дискусии на високо ниво в Шанхай след срещата на върха между него и китайския президент Си Цзинпин на форума на Г-20 в Япония в края на юни.

Според информация на "Уолстрийт джърнъл" обаче, нито една от страните не очаква голям пробив в подновения кръг от преговори. Източници на изданието посочват, че няма да бъде намерено бързо решение, тъй като в момента и двете страни настояват за въпросите, които доведоха през май до провал на преговорите.

Съобщава се, че тези въпроси включват от защита на интелектуалната собственост и държавните субсидии от страна на Пекин до премахване на всички американски тарифи, което е основното китайско искане. "Уолстрийт джърнъл" също така посочва, че преговорите се водят в Шанхай, което представлява друг сигнал за липсата на вярва в успеха от страна на китайските управляващи по отношение на текущия нов кръг от търговски преговори.

Американският търговския представител Робърт Лайтхайзър и министърът на финансите Стивън Мнучин се намират в Шанхай, където днес и утре ще преговарят с китайските си колеги, водени от вицепремиерът Лю Хъ.