Президентът на САЩ Доналд Тръмп похвали днес в Туитър огромния потенциал на евентуално търговско споразумение между САЩ и Великобритания, предаде Франс прес.

"Моето правителство е готово да сключи едно голямо търговско споразумение с Обединеното кралство. Потенциалът е безграничен!", написа Тръмп в социалната мрежа Туитър.

Изказването му идва в момент, в който процесът на Брекзит се намира в задънена улица във Великобритания, след като по-рано тази седмица британските депутати отхвърлиха ревизирания вариант на сделката на Тереза Мей.

Тръмп е голям критик на мултилатерализма и на няколко пъти вече изтъкна предимствата на твърдия Брекзит. През ноември той дори разкритикува първата версия на сделката на Мей с ЕС и постави по този начин британската премиерка в деликатна ситуация.

В интервю за в. "Сън" по повод първата си официална визита в Обединеното кралство Тръмп заяви тогава, че ако беше на мястото на Мей, той щеше да преговаря по различен начин с ЕС. После Мей разкри, че Тръмп й е предложил нещо неочаквано - да даде ЕС на съд.