Вече четвърти ден продължават протестите в Казахстан срещу поскъпването на пропан бутана - гориво, което в страната се използва масово за готвене и отопление. На места се стигна и до размирици, полицията е наложи да използва сила и зашеметяващи гранати, имаше и стотици арести. Властите в страната вече обявиха, че ще вземат мерки и цените ще бъдат намалени. Това обаче не спря протестиращите да продължат с демонстрациите.

Повод за протестите стана решението на държавата от 1 януари 2022 г. пропан бутанът да се търгува изцяло на стоковите борси в страната. От местното Министерство на енергетиката обясниха стъпката с това, че преди прехвърлянето на търговията към електронните платформи цената на този газ е била по-ниска от себестойността му, поради което производителите са го продавали на загуба.

Президентът Касъм Жомарт-Токаев обяви от днес извънредно положение в Алматинска област, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на държавния глава.

"Поради сериозна и пряка заплаха за сигурността на гражданите, с цел гарантиране на обществена сигурност, възстановяване на законността и правния ред, защита на правата и свободите на гражданите да се въведе в границите на Алматинска област извънредно положение от 12.30 ч. на 5 януари 2022 до 00.00 ч. на 19 януари 2022 г.", се казва в президентския указ.

За същия период в областта се обявява и комендантски час от 23.00 до 07.00 ч.

По-рано президентът подписа указ за въвеждане на извънредно положение и комендантски час от днес до 19 януари в град Алмати и в Мангистауска област. Мярката се въвежда заради избухналите на 2 януари масови протести в тези райони заради поскъпване на горивата. Протестите дори прераснаха в насилие и сблъсъци със силите на реда.

Демонстранти стоят пред полицейския кордон по време на протест в Алмати, Казахстан, сряда, 5 януари 2022 г.

Снимка: АP/БТА

Как се стигна до протестите

Между 20 и 24 декември бяха проведени 5 електронни търговски сесии, в рамките на които бе сформирана цената на втечнения нефтен газ спрямо търсенето и предлагането. Така средната цена на едро с доставка през януари в област Мангистау достигна 306 долара за тон или 17 цента за литър. Вследствие на което цените на дребно в градовете Актау, Жанаозен и района на Мангистау достигна 23-27 цента за литър. Което обаче е приблизително два пъти по-скъпо спрямо цената преди, отбеляза 3eNews.

Полицията за безредици блокира улица, за да спре демонстрантите по време на протест в Алмати, Казахстан, сряда, 5 януари 2022 г.

Снимка: АP/БТА

Резкият скок в цената на пропан бутана доведе до ескалация на напрежението сред хората, които излязоха на протести. Първите демонстрации се проведоха в Жанаозен и Актау на 2 януари. Протестиращите поискаха цените да бъдат свалени отново до нива от 11-13 цента. Централната власт в страната изпрати на среща с демонстрантите правителствена комисия, която обеща да има намаление на цените в рамките на социалната отговорност, която носи държавната петролно-газова компания "Казмунайгаз". Това обаче не доведе до спад на напрежението, даже напротив. На следващия ден на протести се вдигнаха жителите на Алмати, Тараз, Караганда, Шъмкент, Къзълорда, Актобе и др. Демонстрациите се организираха и координираха чрез социалните мрежи и чат приложения.

Междувременно правителството подаде оставка в нощта срещу 5 януари и президентът Касъм Жомарт-Токаев я прие. Той назначи за изпълняващ длъжността премиер досегашния вицепремиер Алихан Смаилов и упрекна досегашното правителство за създалата се протестна ситуация в страната. Жомарт-Токаев освен това разпореди на властите да регулират цените на горивата и на други важни за обществото стоки.

Западни издания коментират ситуацията в Казахстан. "Файненшъл таймс" добавя по темата, че Казахстан, наред с Русия и други страни от региона се борят с висока инфлация и повишаващи се цени на основни стоки на фона на икономическия натиск от пандемията от коронавируса. "Гардиън" коментира, че при бившия президент Нурсултан Назарбаев и неговия наследник Токаев малък елит е натрупал огромно богатство, докато животът за мнозина от обикновените казахстанци продължава да е труден, особено в богатата на природни ресурси западна част на страната.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че Казахстан е най-голямата страна в света без излаз на море, с площ, по-голяма от тази на Западна Европа и население от около 19 милиона души. Брутният вътрешен продукт на глава от населението за 2020 г. е едва малко над 9000 долара, по данни на Световната банка.

Междувременно започнаха да се появяват съобщения за прекъсване на социалните мрежи и приложенията заз комуникация. Според местни медии в Алмати е била блокирана работата на Telegram и WhastApp, не е имало и мобилен интернет. Според официално съобщение на един от мобилните оператори действително е имало срив, който е обяснен с "независещи от компанията обстоятелства".