Язовир "Сау" на 100 километра от Барселона всъщност не предлага нищо особено за гледане: той просто снабдява испанската метрополия с питейна вода. Напоследък обаче около язовира се стичат посетители, които тревожно гледат надолу към спадащите води. Като Афродита от пяната сред тези води неочаквано се показва една стара черква, появяват се и стари къщи от миналия век. Гребната база изведнъж се е оказала високо горе над тези развалини, далеч от водата - лодките на гребците са там, където навремето е бил брегът на язовира.

Картината е доста призрачна, пише Себастиан Кистерс от обществената медия АРД. Равнището на язовира е паднало под 10% от капацитета на съоръжението и вече има реален риск водата да не може да се използва за пиене.

Извънредни мерки

Правителството на Каталуния още преди седмици обяви извънредно положение заради сушата, припомня на свой ред британската обществена медия БиБиСи

. Хилядите туристи, които посещават всекидневно Барселона, още на летището, в метрото или пък в хотелските си стаи получават брошури, насочващи вниманието им към изострената ситуация. Да си мият зъбите с вода в чаша, не от крана, а в тоалетната по възможност да използват икономичния бутон на казанчето - такива препоръки получават туристите от градската управа, четем още в публикацията на АРД.

Когато "водата вече не пада от небето"

В Барселона се надига ропот. Често ще чуете, че водата се превръща в петрола на бъдещето: дефицитна и скъпа суровина. Селското стопанство в Каталуния вече е принудено да икономисва вода в непознати досега мащаби. Цветята и плодовите дръвчета вече не бива да се поливат с питейна вода. Фонтаните са изключени, обществените душове по плажа също не работят. В много хотели администрацията дори се е изхитрила да махне запушалките от ваните, за да попречи на гостите да взимат вана.

Испанските синоптици тъй и не съумяват да намерят окончателно обяснение за продължаващата суша. Знае се само едно със сигурност: в района на Барселона вече от три години няма достатъчно ветрове, които да докарват облаци и влага. Инсталациите за обезсоляване около града работят денонощно, за да осигуряват питейна вода от морето.

Процесия за дъжд в центъра на Барселона на 9 март 2024 г.

Снимка: AP/БТА

"Пестете вода! Тя вече не пада от небето!" - с такива остроумни текстове общинските власти призовават към икономии. Съответните плакати са разлепени и в курортните комплекси на Коста Брава северно от Барселона. Тамошните хотелиери много се тревожат в навечерието на сезона. Вярно, че басейните още са пълни от миналата година, но когато времето се стопли, водата ще започне да се изпарява. А доливане на басейните е забранено.

Църковна служба след процесията с молби за дъжд в Барселона на 9 март

Снимка: AP/БТА

В Лорет де Мар хотелиерите са събрали 1,5 милиона евро за нова инсталация за обезсоляване на морска вода за басейните. "Това ни е единственият шанс да държим басейните пълни в този сушав период", казва шефът на Сдружението на хотелиерите Енрик Дотрас. През май инсталацията трябва да заработи. Част от хотелите вече предупредиха гостите, пристигащи за великденската ваканция, че басейните и уелнес центровете ще останат затворени.

Не са изключени социални бунтове

Някои природозащитници обаче смятат, че ограниченията, наложени на туристите, не са достатъчни и настояват туризмът като цяло да бъде ограничен. "От януари насам цената на водата вече скочи с 30%. За тази криза плащат местните хора, докато туризмът се отървава просто така. Това може да доведе до социални конфликти. Те вече дори назряват", казва Данте Масхио от екологичната организация "Водата е живот".

Барселона е една от най-посещаваните туристически дестинации в света. А през лятото тук ще се състои голямо спортно събитие - световноизвестната ветроходна регата "Купата на Америка". Тогава към града ще се стекат още повече туристи от обичайното, казва Масхио. Откъде ще намерим вода и за тях? - логично се пита екоактивистът, цитиран от германската обществена медия АРД.

Материалът е публикуван в DW на 30 март под редакцията на Александър Андреев