Саудитска Арабия обяви във вторник, че следващата седмица ще свика виртуална среща на върха на Групата от 20-те големи икономики (Г-20, G20), която да обсъди мерки за справяне с пандемията на коронавирус. Лидерите на Г-20 ще предложат координиран набор от политики за защита на хората и за защита на световната икономика, съобщи днес саудитското електронно издание "Арабнюз" (Arab News).

Срещата на върха ще се опита да стигне до така необходимите стъпки в борбата срещу пандемията. За това лидерите на най-големите икономики ще стъпят върху усилията на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20, както и на министерствата на здравеопазването, търговията и външните работи, се казва в съобщението, публикувано днес.

Предстои да разберем дали ще може клубът на световните лидери да спре разрастването на кризата.

Няма да може, ако се стигне до спорове дали новият коронавирус е китайски ли не. Въпреки протестите на Китай, президентът на САЩ Доналд Тръмп защити използването на формулировката "китайски вирус" за новия коронавирус.

"(Вирусът) дойде от Китай. Мисля, че това е много точна формулировка", отбеляза той.

Засега всички страни вземат самостоятелни мерки за борба с вируса, много от тях се затварят за останалите, което изостря ситуацията и води до борсова (и не само) паника. Дори да не даде точна рецепта, клубът на големите икономики може да даде някакъв успокоителен сигнал към пазарите, някаква надежда, че икономическата криза ще бъде преодоляна.

"Време е да бъдем смели, време е за кураж", каза британският финансов министър Риши Сунак.

В същото време виждаме, че дори обявени решителни мерки в САЩ подействаха за кратко. 

Какви мерки обявиха някои от най-големите икономики

Великобритания обяви, че ще даде кредитни гаранции в размер на 330 милиарда лири (399 милиарда щатски долара) и още 20 милиарда лири данъчни отстъпки, грантове и други видове помощ за бизнеса, който страда заради разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Риши Сунак повтори обещанието си да направи каквото е необходимо, за да помогне на всички сектори - от продажби на дребно и барове до летища, чийто които почти напълно спряха работа.

Испания обяви пакет в размер на 200 милиарда евро, с който да бъдат подпомогнати компании, защитени работници и други уязвими групи, засегнати от кризата.

Половината от тази помощ ще са гарантирани от държавата кредити за компании, а останалата част - заеми и помощи за уязвими хора. Около 117 милиарда евро от цялата сума ще бъде мобилизирана от държавата, а останалата част ще дойде от частни компании.

"Това са изключителни мерки, без прецедент в нашата демократична история", каза премиерът Педро Санчес на видеобрифинг за журналисти.

Канада предстои да обяви спасителен пакет в размер на 27 милиарда канадски долара (19 милиарда щатски долара).

Правителството на САЩ обеща да инжектира 1 трилион долара в националната икономика за справяне с последиците от новия коронавирус. Такова съобщение (направено от Тръмп) за стимулиране на икономиката би трябвало да смекчи отражението на пандемията от коронавируса върху световната икономика. Сесията на Нюйоркската фондова борса приключи вчера с рязък скок на котировките, но днес фондовите борси в Европа и Азия отчетоха поредно понижение на котировките.

Какви мерки залага Брюксел

В друг клуб - в Европейския съюз, страните членки започнаха самостоятелно да обявяват спасителни и съживителни за икономиките си мерки. Но във вторник, 17 март, Европейската комисия представи предложенията си за защита на икономиката на Съюза в условията на епидемия.

Предложените временни мерки ще дадат възможност за четири вида помощ:

  • осигуряване на безвъзмездни средства и отделни данъчни облекчения;
  • държавни гаранции по банковите заеми на дружествата;
  • субсидирани публични заеми за дружества;
  • гаранции за банките, които предоставят подкрепа за реалната икономика.

ЕК съобщи, че е изпратила предложението си до държавите в ЕС.

Комисията предлага да бъде осигурена помощ под формата на пряко безвъзмездно финансиране или данъчно облекчение - държавите в ЕС ще могат да създадат схеми за отпускане на до 500 000 евро на дружество за справяне с неотложни нужди от ликвидност. Това може да стане чрез пряка субсидия или данъчно облекчение.

Предлага се също предоставянето на субсидирани гаранции за банкови заеми - държавите да могат да предоставят гаранции или да създадат гаранционни схеми в подкрепа на банкови заеми, взети от дружества.