Американският производител на електрически автомобили "Тесла" (Tesla) обяви в комюнике инвестиция за "над 3,6 милиарда долара" за разширяване на завода си в щата Невада, предаде Франс прес. Компанията произвежда в него основно електрически камиони "Семи" (Semi).

"Ще инвестираме допълнително над 3,6 милиарда долара, за да продължим да развиваме гигазавода в Невада", съобщи "Тесла" в комюнике.

Става дума за сума, която надвишава леко първоначалната инвестиция за строителството на завода през 2014 година на стойност 3,5 милиарда долара, припомня "Тесла".

В действителност ще бъдат създадени два нови завода, уточнява автомобилостроителят: първият ще произвежда клетки за батерии с "капацитет да произведе достатъчно батерии за 1,5 милиона лекотоварни превозни средства годишно", а вторият ще е "първият завод за крупно серийно производство" - електрически полукамиони, оказвайки натиск върху производителите на традиционни камиони като Daimler и Volvo, които тепърва започват да продават превозни средства, задвижвани от батерии.

За фабриката, заедно с новия завод за батерии, "Тесла" предвижда да наеме 3000 души.

Съоръжението в Невада е първият "мега завод" на "Тесла", започнал да произвежда батерии през 2017 година.

Откакто обяви строителството през 2014 година, "Тесла" е инвестирала 6,2 милиарда долара в Невада и пряко е наела над 11 000 души.

Понастоящем "Тесла" има четири "мега завода" освен този в Невада: в Ню Йорк, Шанхай, Берлин и последният в Тексас, който покрива площ, равняваща се на около 100 футболни игрища, е пуснат в експлоатация в края на 2021 година.