Шпионският скандал у нас по никакъв начин не е повлиял на работата на междуправителствената комисия между България и Русия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред bTV. По думите й руските колеги не са повдигнали изобщо темата за шпионския скандал.


"Началото на 2020 г. е крайният срок за стартирането на "Турски поток". По трасето се работи, а първите 11 км - входната точка от турската граница, се изграждат от "Булгартрансгаз" и трябва да са готови през следващия месец, каза Петкова. След това има готова мрежа от 140 км и после ще започне по-нататъшното строителство към Сърбия. До 2020 г. трябва да са готови първите 308 км", обясни тя.

Няма предвидени санкции, които България трябва да плати заради забавянето на проекта.

Петкова очаква, че с построяването на "Турски поток" приходите от транзитни такси за страната ни ще се повишат. В момента "Булгартрансгаз" получава около 200 млн. лв. До 2020 г. тези приходи ще достигнат до 420 млн., каза Петкова.

Очакваме над 9 млрд. лв. приходи през следващите 20 години, каза министърката.

Относно АЕЦ "Белене" Петкова обясни, че има 13 заявления за участие в процедурата за стратегически изпълнител. През всичките изминали години обаче в площадката на Белене са потънали 3 млрд. лв. Толкова ще се дадат и за строежа на Турски поток.

Държавата ще участва като съакционер в проекта Белене. Северна Македония също е заявила желание за участие с 10%.

Теменужка Петкова харесва песента на АЕЦ "Козлодуй", създадена и изпята от екипа на централата по повод годишнината й. Министърката обясни, че така екипът е участвал в руската инициатива на "Росатом" "Песен на ядрените градове". Знам, че са спазени всички изисквания за обществените поръчки, разходите за клипа са под праговете за ЗОП, така че той очевидно е струвал под 20 000 лв., каза Петкова.

Междувременно в началото на октомври животът на 6-и блок ще бъде удължен с още 30 години. Тогава ще му бъде издаден лицензът. Същото се е случило и с 5-и блок, но още през 2017 г. Така на практика и двата блока на АЕЦ "Козлодуй" получават по 60 години живот всеки.

"По време на заседанието бяха обсъдени абсолютно всички въпроси от двустранен интерес. По никакъв начин тези събития не са повлияли на нашите отношения. Обсъждахме важни въпроси в областта на енергетиката, транспорта. Беше проведено и първото заседание на работната група в областта на транспорта", обясни тя.

Петкова припомни, че още миналата година при заседанието на същата тази комисия в Москва е било взето решение за създаване на такава работна група. Петкова посочи, че други теми, които са били обсъждани са селското стопанство и туризма. "Решенията, които се взимат в рамките на тази комисия и това, което ние желаем, е да получим най-доброто за България. Така че ние сме длъжни да защитаваме и защитаваме своите национални интереси", каза още Петкова.